Búbosbankától az őszapóig, vörösbegytől a tengelicig

Írta:  Temesi László 2019.05.03.

Madártanösvény várja a látogatókat a Bélatelepi-erdőben.

Most már van ösvényük és odújuk is a madaraknak a kerületi Bélatelepi-erdőben, az embereknek meg futókörük és madárlesük. Ünnepélyes keretek között adták át április 29-én a madártanösvényt, miközben fölöttünk a madarak repkedtek…


VAA 8367 copy

VAA 8375 copy

Igazán vonzó természetbe csöppenünk pillanatok alatt a családi házaktól alig pár méterre, sűrű erdőn keresztül juthatunk kis földúton sétálva egy tisztásra, a Tünde-parkba, amelynek központi helyén egy focipálya van, mellette tűzrakókkal, esőbeállóval, asztalokkal, padokkal. Kellemes, ideális kirándulóhely a bélatelepieknek, a környéken élőknek – a szomszéd kerület lakosainak is –, de a távolabb élő lőrincieknek és imreieknek is. Április végétől kezdve pedig már hasznos is erre járni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, mert pihenés, kikapcsolódás, tüdőtisztítás közben megismerkedhetnek a különféle madarakkal, ugyanis fényképes tablókon olvashatnak róluk, életvitelükről, szokásaikról.


Fényképes, szöveges tablók


A madártanösvény ünnepélyes átadásán Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester mellett megjelentek a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság munkatársai és néhány közelben élő nyugdíjas túrázó is.
Dömötör István köszöntőszavaiból megtudtuk, hogy 15 ösvényt neveztek el a Magyarországon vagy ebben az erdőben honos madarakról, amit 30 fényképes, szöveges tabló jelez – illetve abban a pillanatban még csak 29, hiszen az utolsót, a 30-at az ünnepség végén erősítették fel egy fára –, és hogy a Tünde-park ezentúl jóval rendezettebb körülmények között fogadja majd az idelátogatókat.
– Ez az erdőterület szép lassan kezd olyanná válni, mint amilyennek egy városi erdőnek lennie kell – mondta. – Ennél már nem szeretnénk sokkal jobban fejleszteni a területet, mert nem közpark kiépítése a cél, ez ebben a természetesebb állapotában igazán szép.
A megjelent kirándulókat pedig arra kérte az alpolgármester, hogy vigyék hírét a Bélatelepi-erdő madártanösvényének.


Ez egy igazi erdő


Ughy Attila a beszédében megköszönte Dömötör Istvánnak, hogy a körzet képviselőjeként ennyire szívén viseli a terület sorsát, hiszen évek óta azon fáradozik, hogy az minél rendezettebb legyen.
– Ez egy igazi erdő – kezdte a beszédét –, ahol jól érezhetjük magunkat, kiszakadva a város zajából. Nagy előnye, hogy ehhez nem is kell messzire utazni, itt van a szomszédban, pár lépésre a lakott területektől. A kerület határa itt húzódik mellettünk, de ez nem elválasztó, inkább összehozó, hiszen a XVII. kerületiek is kezdik felfedezni a parkot, amit – nagyon fontos – továbbra is ilyen rendben kell tartani, hogy szívesen tartózkodjunk, sétáljunk, kocogjunk benne. Vigyázzunk rá!

Tengelic

A búbosbankát, az őszapót, a vörösbegyet, a kenderikét és a többi madarat madárlesről is megfigyelhetjük, akár a tengelicét, amely az egyik leggyakoribb és legszínesebb pintyfélénk, kertekben, parkokban, fasorokban fészkelő védett faj.


A polgármester kiemelte, látszik, hogy van gazdája – az erdőnek – a Pilisi Parkerdő Zrt., amellyel kitűnő a kapcsolat, az együttműködés. Lapunknak pedig elárulta, hogy nagy természetbarátként kisgyermekkorától járja a hegyeket, erdőket, először főleg az imrei erdőt, hiszen a közelben lakott, majd később egyre távolabbra jutott kirándulóként, a Börzsönytől a Magas-Tátráig.
– Szeretek futni is az erdőben, főleg a kutyámmal – tette hozzá.


Családi programok


Bökfi János erdőgondnok arról tájékoztatott, hogy kevés itt az odvas fa, amely fészkéül szolgálhatna a madaraknak, ezért tavaly kihelyeztek száz madárodút, amelynek mintegy fele már „foglalt”. Azt is megtudtuk, hogy egy-két fa életkora eléri a 100–150 évet.
– Én itt lakom, Bélatelepen, és azt tapasztalom, hogy egyre szívesebben jönnek ide a helyi lakosokon kívül a távolabb élők is, hogy családi, baráti programokat szervezzenek kirándulással, főzéssel. Valóban jó ebben a parkban kulturált körülmények között eltölteni a szabadidőnket, és ha szerencsénk van, a különleges madarakon kívül még őzikével is találkozhatunk – mondta, majd elhelyezte az utolsó, a 30. tablót a tengelic madárról a Tengelic-ösvényen.