Évről évre népszerűbb

Írta:  R.F. 2019.05.08.

Kétszáznál többen álltak rajthoz az Imre-kupa asztalitenisz-versenyen.

 

Ötödik alkalommal rendezték meg április 27-én az Imre-kupa asztalitenisz-versenyt a Pestszentimrei Sportkastélyban. Büszke lehet a rendező Pestszentimrei Pingpongosok Sportegyesület, mert néhány év alatt szinte a semmiből építettek fel egy olyan viadalt, amelyik mára országos méretűre bővült, és amelyre immár kétszáznál több nevezés érkezett.

VAA 8042 copy

pingpong2

pingpong3

Nem is lehetett volna eltitkolni, hogy mely sportág amatőr és profi versenyzői vették birtokukba április 27-én a Sportkastélyt, mert a pingponglabdák hangja és pattogása szinte már a parkolóból elárulta a „poént”. Mellesleg az egykor kaucsukból előállított labdák ma már más anyagból készülnek. (Erre még visszatérünk az írásban…)
Vitathatatlan, hogy a sportágnak az április 28-án befejeződő budapesti asztalitenisz-világbajnokság miatt voltak ünnepnapjai mostanában, de azért egy kicsit az Imre-kupa is hozzájárult azokhoz. Nem lehet párhuzamot vonni a két esemény között, ám vitathatatlan az a tény, hogy az Imre-kupa egyre népszerűbb, ismertebb már az országhatárokon túl is.


Nemzetközivé lett


A dicsérő szavak elsősorban az imrei „pingpongcsinálót”, Simon Károlyt illetik, aki immár ötödször vágott bele a verseny megrendezésébe, amely előtt akkor is kalapot illik emelni, ha csak a puszta számokat nézzük.
A sportegyesület elnöke elmondta, hogy amikor öt éve megrendezték az első Imre-kupát, alig volt ötvennél több induló.

Az alpolgármester labdái


Aki ismeri, az nem csodálkozott azon, hogy Galgóczy Zoltán is ott izzadt az asztalok mellett, hiszen minden évben elindul az Imre-kupán. Aki látott már közelről asztalitenisz-mérkőzést, az láthatta azt is, hogy az alpolgármester, ahogy mondani szokták, jó barátságban van a kis fehér labdával. Fonákkal is, tenyeressel is jól kezelte azt, s így győzelmet aratott a csoportjában.


– Emlékszem az akkori létszámra, alig értük el a hatvanat. Nem keseredtem el, mert tudtam, hogy a semmiből nem lehet mindent elérni egyik hónapról a másikra, de még egyik évről a másikra sem. Nem adtam fel, s jó, hogy nem, mert akkor ma nem lehetnék büszke arra, hogy telt ház van, valamennyi asztalt egész nap használja a kétszázhúsznál több induló. Ráadásul az idén már annak is örülhetünk, hogy nemzetközi lett a verseny, mert Erdélyből, a Délvidékről és Ukrajnából is van induló. Lehet, hogy más számára ez nem különleges dolog, de számomra és az egyesület számára a mindent jelenti – mondta el a „kupatörténetet” az elnök, akinek volt dolga bőven, hogy április utolsó szombatján hetven éven felüli és általános iskolás legényke egyaránt ott üthesse a labdát az asztaloknál.


Csúcsforgalom


Akkor most hallgassuk meg Simon Károlytól a pingponglabda titkát.
– Ma már nem kaucsuklabdát használunk. Úgy tudom, ennek elsősorban környezetvédelmi oka van, a kaucsukfák megóvása. Kicsit másként pattan a műanyag labda, de csak az veszi észre, aki otthon van a sportágban, mert egyébként jól és jót lehet játszani vele. Láthatja, ezt a sok embert sem zavarja, számukra az a fontos, hogy játszhassanak.
Való igaz, volt az asztaloknál fiatal, öreg, volt fiú, lány, állt ott ügyes és ügyetlen, a lényeg az volt, amit Simon Károly megálmodott, és az önkormányzat segítségével valóra váltott: asztalitenisznap mindenkinek.


Továbbra is sportosan


S ha már önkormányzat: a versenyt Ughy Attila polgármester nyitotta meg, jelezve ezzel, hogy Pestszentimre-Pestszentlőrinc vezetői változatlanul kiemelten fontosnak tartják a sportot.
Az asztalhoz lépők csak alátámaszthatták ezt. A legjobbak, a győztesek és a helyezettek azzal is, hogy érmekkel és serlegekkel gazdagodva térhettek haza.