Lelkek és kilométerek

Írta:  Róth Ferenc 2019.05.09.

Megint a „miénk” lesz az Élő rózsafüzér két szakasza.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg május 11-én a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot. A nap során kilenc zarándoklat lesz egy időben, s ebből kettő ezúttal is a kerületünkben fejeződik be, a havanna-lakótelepi esti szentmisével.

VAA 8473 copy

VAA 8996 copy


A lelkeket is körbeölelő gyaloglás élményét Tordai Éva, a kerületi 7. szakasz egyik koordinátora fogalmazta meg a legszebben, amikor röviden így jellemezte a zarándokok egész napos gyaloglását: „Szűz Mária munkatársai leszünk.”
Ez a néhány szó plasztikusan jelzi, hogy milyen emelkedettséggel és örömmel készülnek sokan az idei, sorrendben 13. Élő rózsafüzér zarándoklatra is, amely olyan emelkedetten kap helyet a hívek programjában, szívében és lelkében, mint az igazán nagy keresztény ünnepek. Pedig nem könnyű vállalás teljesíteni a kilométereket. Nézzük, milyen útvonalat érintenek a két kerületi szakasz résztvevői, mielőtt megérkeznek az esti szentmise helyszínére, a havanna-lakótelepi Szent László-templomhoz.

 

„Egy család vagyunk”


A 7. szakasz résztvevői a soroksári Nagyboldogasszony-főplébánia-templomtól indulnak 7.30-kor, s az első állomásuk a soroksár-újtelepi Fatimai Szűzanya-templom lesz. A tervek szerint 12.15-re érnek a XVIII. kerületbe, az imrei Szent Imre-plébániatemplomhoz, ahol hosszabb pihenő vár rájuk.
Tordai Éva nem titkolta, hogy nem könnyű megtenni 17 kilométert.

Ilyen lesz a zarándoklat napja


A Budapest körüli „imádságos kirándulás” öt helyszínről indul egy időben. Különösen az idősebbeknek kiváló lehetőség, hogy útközben is lehet csatlakozni az egyes szakaszokhoz. A közös imák a városért, a Városmisszió szellemiségében hangzanak fel, hogy ezzel is lelki és közösségi élményt adjanak, miközben a vándorok felfedezhetik a főváros külső részeit.


– Úgy megyünk, hogy ne szakadjon le senki, ám ha mégis megtörténik ez, akkor bevárjuk egymást. Együtt indulunk, együtt is érkezünk. Egy család vagyunk ezekben az órákban, érezhetően mindenki felelősséget vállal a másikért, s ez már önmagában is felemelő. Nem véletlen, hogy minden évben sokan gyalogolunk, még akkor is, ha vannak, akik csak rövidebb távot vállalnak. Nem a méterek számítanak, hanem a lelkiség, az imádság.


Énekekkel is jelzik


Ezt követően a szemeretelepi Szent István király-templomhoz vezet a zarándokok útja, innen pedig a bókaytelepi Mária Szeplőtelen Szíve Főplébániához, ahonnan már rövid a távolság a Havanna-lakótelepen található, szép környezetben fekvő Szent László-templomig. Ott, mint minden évben, 19 órakor kezdődik a szentmise.

Salkaházi Sára emlékére

Az idén boldog Salkaházi Sára vértanú emlékére teszik meg a kilométereket a zarándokok. A 110 éve született apácát 1944 decemberében lőtték a Dunába a nyilasok. Az apáca „bűne” annyi volt, hogy zsidókat bújtatott… 2006 szeptemberében avatták boldoggá.


A körülbelül 17 kilométeres szakasz szervezői Tordai Éva mellett Bernáth Mária és Takács Henrik. Az utóbbi a zenésztársaival a pestszentimrei plébániától gitáros zenekísértet biztosít, még emelkedettebbé téve a hangulatot és jelezve az arra járóknak, hogy szent célért teszik meg a lépéseket a zarándokok. A fiatalok egyházi énekekkel igyekeznek még közelebb férkőzni az amúgy is nyitott lelkekhez.

 

Lépések, templomok


A kerületet érintő másik szakasz a 8. Ennek résztvevői 9-kor indulnak Rákoskeresztúrról, a Szent Kereszt-templomtól, ahonnan először a madárdombi Szent Pál-templomig mennek. Innen Rákoshegyre, a Lisieux-i Szent Teréz-plébániához zarándokolnak, majd Pestszentlőrincre, az erzsébettelepi Szent Erzsébet-templomhoz érkeznek, ahonnan a miklóstelepi Szent József-templom felé visz az útjuk. A Mária Szeplőtelen Szíve Főplébánia érintésével érkeznek meg a Havannára, az esti szentmisére.
E szakasz hossza szintén mintegy 17 kilométer.