Havanna Ünnep napsütéses hangulatban

Írta:  Temesi László 2019.05.23.

A Havanna-lakótelep ünnepe, május 17-18-19-én, egyben a zene, az ének és a tánc ünnepe is volt.

 

A Havanna lakótelep ünnepe, május 17-18-19-én, egyben a zene, az ének és a tánc ünnepe is volt, sok jó programmal, örömmel és vidámsággal, napsütéssel és esővel. Ez a hétvége főleg a családi, baráti találkozásokról szólt, de aki egyedül vett részt az eseményeken, az is egy remek, jó hangulatú közösségbe csöppent minden alkalommal. Az biztos, hogy a Havanna Ünnepe ez évben is jól sikerült, szerencsére ebbe az időjárás is „besegített”, még ha olykor-olykor ránk is ijesztett…

VAA 1072 copy

P1170576

VAA 5137 copy

VAA 5163 copy

VAA 5268 copy

VAA 5280 copy

Aggódtunk, hogy az eső elmossa a Havanna Ünnepet, mert előtte napokig elég mostoha arcát mutatta az időjárás záporokkal és szokatlan hideggel. Aztán, ahogy eljött a nagy nap, kisütött a Nap. Az „ünnep”, igazából már 17-én, pénteken, elkezdődött a Kondor Béla Közösségi Házban érdekes bemutatókkal, előadásokkal, de a hét utolsó munkanapján, természetesen még nem mindenkinek volt ideje, hogy ezeken részt vegyen.

Ami szem-szájnak ingere

A szombat és a vasárnap volt a csúcsra járatás időszaka, amikor egy-egy napon már több ezren a művelődési központ melletti téren, a szokásos helyszínen gyűltek össze, és nézték az ideiglenesen felállított színpadon egymás után pergő műsorokat kora délutántól késő estig. A kitartóbbak végig ott tartózkodtak, mert semmibe nem szenvedtek hiányt: a szemnek, a fülnek és a szájnak is jutott bőségesen a jóból, mert egyfolytában szólt a zene különféle műfajokban – idős és fiatal is megtalálta az ízlésének valót -, a látvány sem maradt el a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek köszönhetően, és aki megéhezett közben, a kulináris élvezeteknek is adózhatott. Minden volt itt, ami szem-szájnak ingere…

„Kellemes időtöltést kívánok”

Ez a 21. alkalom, hogy ugyan a Havanna lakótelep a rendezvény névadója, de ez nemcsak a lakótelepen élőknek szól, hanem a kerület távolabbi felén élőknek is, akik ezeken a hétvégén jól szeretnék érezni magukat, ha csak néhány órára is! Pestszentlőrinc-Pestszentimre tavaszi eseményei közül ez az egyik legrangosabb, amelynek a fővédnöke Ughy Attila polgármester, védnöke pedig Galgóczy Zoltán alpolgármester. A szombati ünnepélyes megnyitót azonban dr. Lévai István Zoltán alpolgármester tartotta kora délután.

-Ezen az eseményen a zene mellett a táncé a főszerep, sok remek kerületi együttes fellépésével – kezdte mondandóját -, felhívva e műfaj fontosságára a figyelmet. Szerencsére, Pestszenlőrinc és Pestszentimre bővelkedik kitűnő táncosokkal, akik a Havanna Ünnepen évről évre bemutatják tehetségüket. Büszkék lehetünk rájuk, mert a tánckultúrát a legmagasabb szinten művelik és népszerűsítik. Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánok és azt, hogy tartsanak ki az esti programokig is.

Sokan maradtak, sőt óráról órára egyre többen érkeztek. A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola kis növendékei kellően megalapozták a hangulatot az egész napra. Őket a Titánium SD Tánciskola, a Dance aerobik klasszikus balett § Park Aerobik Center, a PixieDance Tánciskola, a Négy Muskétás Akrobatikus Rock and Roll SE, a PL. Team Dance Stúdió, a New Dance World Hiphop Dance School és a SensDance Tánciskola csapata követte.

A Havanna Ünnep közösségteremtő

A sok jó táncos produkció után este Kasza Tibi „kaszált”, koncertjére egy tűt se lehetett volna leejteni, annyian voltak. Mielőtt azonban learathatta volna a sikert, ilyen hatalmas tömeg előtt tartotta meg köszöntő beszédet Galgóczy Zoltán alpolgármester:

-Büszke vagyok arra – mondta -, hogy ilyen sokan jöttek el, és arra is, hogy a kerület igen gazdag a kulturális programokban, amelynek egyik kiemelkedő eseménye a Havanna Ünnep, amely évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz. A kerület legnagyobb lélekszámú lakótelepén fontosnak tartjuk a minél színesebb kulturális életet, ezért úgy igyekeztünk összeállítani a műsort erre a hétvégére, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvesebbet. Ehhez kívánok most kellemes időtöltést, jó kikapcsolódást.

Galgóczy Zoltán másnap, vasárnap este, a Compact Disco koncert előtt is köszöntötte Havanna lakóit és vendégeit. Az alpolgármester lapunknak elmondta, hogy ez az egyik legrégebbi kulturális-gasztronómiai rendezvénye a kerületnek, hiszen több, mint két évtizedes múltra tekint vissza. Ebből is látszik, hogy az önkormányzatnak milyen fontos, hogy az itt élők szervezett körülmények között szórakozzanak, mert a közösség építéssel erősödik a lokálpatriotizmus. A műsorokat is úgy állították össze, hogy minden korosztály megtalálja az ízlésének valót, a fiataloktól a szépkorúakig. Látva a tömegeket, újra bebizonyosodott, hogy létjogosultsága van ennek a színvonalas gasztro-kulturális rendezvénynek!

Esővel indult, tüzijátékkal zárult

Az utolsó nap nem kezdődött túl jól, egy kiadós záporral, ami mégse ijesztette el a főzőverseny részt vevőt, mert ha kicsit késve is, de alágyújtottak a bográcsoknak. A művelődési ház melletti részen hét csapat főzött, köztük a „kondorosok” is, akik - Farkas Józsefné Júliával az élen -, Havanna vegyes gulyást készítettek sertés- és marhahúsból. Mellettük a Balogh család babgulyást és töltöttkáposztát főzött – Baloghné Marika már kétszer megnyerte ezt a versenyt -, Deliék vörösboros marhapörkölttel rukkoltak ki. A Vörösmarty iskola „Lyukasóra” csapata, Koscsó László festőművész vezetésével csülkös körömpörkölttel örvendeztette meg vendégeit és a zsűrit, akik között szintén volt festőművész, Buczkó Imre, de gasztro-szakértő is, Gombás András, a Gombás étterem vezetője és Varga Ferenc, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője, aki nagy ínyenc.

Örömtánc, jóga és kiállítás

Május 17-én a Kondor Béla Közösségi Ház rangos eseménynek adott otthont a Havanna Ünnep bevezetéseként: Polus Enikő mentálhigiénés szakember és a Spirit Company társas játszmák című előadása indította a napot, majd Hangulatok címmel a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház pszichiátriai és Addiktolológiai Centrumában kezelt betegeinek alkotásaiból nyílt kiállítás. De volt senior örömtánc, jógabemutató és konferencia a művészet gyógyító erejéről Tósoki Anikó előadóművész előadásában.

 

Havasi Zoltán önkormányzati képviselő és Kiss Róbert önkormányzati körzetfelelős Hétvezér tokányt készített csapatával, volt benne borjúhús, csirkemell, marhalábszár és sertéslapocka.

-Szívesen jöttünk erre a remek rendezvényre, hogy találkozzunk a Havanna lakótelepen élőkkel, akiket meg is kínáltunk a főztünkből – mondták. A főzőverseny győztese a Kondor csapata lett.

A vasárnapi programok közül kiemelhető még pingpong bajnokság – amelyen a Tahon-család tarolt -, a kutyaszépség mustra, a bábelőadás, a Moha bácsi bohócműsora, a lufi reptetés ezer lufival és zárásként, a tűzijáték. S persze, a koncertek: a Fiesta, LL. Junior – aki a zuhogó eső ellenére ezreket vonzott – és a Compact Disco részvételével.

Az idei Havanna Ünnep is emlékezetes marad mindenki számára, aki nem hagyta ki…