Tusnádfürdő:Székelyföld gyöngyszeme

Írta:  Péntek László 2019.05.30.

Mint igaz gyöngyszem a kagylóban, úgy bujik meg Székelyföld hegyei között a gyógyvizéről híres testvértelepülésünk – Tusnádfürdő.

A legenda szerint elkóborolt marháit keresve egy pásztorfiú többször is átgázolt a Tisztás patak beszédmezőnek nevezett mocsaras ingoványán, minekutána azt vette észre, hogy az ásványvizes iszapba merülő lábán lévő gyógyíthatatlannak hitt kiütések lassan eltűntek. A csodás gyógyulás hírére egyre többen keresték fel a vidéket, amely először gyógy-teleppé, 1842 –ben pedig Tusnádfürdő néven vált ismeretessé. 1968-ban emelkedett városi rangra, mára az 1641 lakosával, mint Románia legkisebb varosa várja a gyógyulni és pihenni vágyó vendégeit. Most pedig nézzük meg, milyen lehetőségeket kínál testvértelepülésünk az odalátogató vendégeknek!

baile tusnad
A Tusnádfürdői Wellness Központ a város központjában, a Csukás-tó partján található, amely évszaktól és kortól függetlenül látogatható. A központban van gyermekmedence, úszómedence, termálvizes medence, meleg-vizes medence hidromasszázzsal ellátva, jakuzzi, finn szauna, gőzkabin, infraszauna, szolárium, masszázsterem, pihenőterem, bár és büfé, az épület mellett pedig tágas parkoló található. Ezen kívül még számos jól felszerelt, több csillagos hotel és panzió áll az idelátogatók rendelkezésére, úgy mint a Szent Kristóf Panzió, Hotel Tusnád, Csukás Hotel, Hotel O3 Zone, REI House, Vila Atriolum, Vadász Panzió, Sara Panzió, Olt Panzió, Szurdok Panzió, Panoráma Elkomex Panzió …stb, hogy csak egy párat említsek, de még számtalan apartman, vendégház , kulcsos ház kínál szálláslehetőséget, kinek- kinek az anyagi lehetősége szerint.
A gyönyörű környezet, a termálvizű strand, a Sólyomkő és környéke, a Csukás tó, a Szerelmesek tisztása, a Szent Anna-tó, a Kalandpark, a hintós séták, a fenyőerdők ösvényei , a székely konyha különlegességei, csak néhány javaslat a számtalan vonzó ajánlatból amit Tusnádfürdő kínál az üdülő vendégeknek. Végezetül de nem utolsósorban hívom fel a figyelmet, hogy az idei Tusványos Nyári Szabadegyetem és diáktábort július23-28 között rendezik meg. Az ötnapos diáktábor gazdag programkínálattal várja az időszerű közéleti témák iránt érdeklődő, tartalmas szórakozásra, minőségi koncertekre vágyó résztvevőket .