Összefogással szépült meg a Napsugár óvoda udvara

Írta:  bp18.hu 2019.05.31.

Véget ért a komplex felújítási program első szakasza.

A Pestszentimrei Napsugár Óvoda 1960-as átadása óta számtalan kisgyermek önfeledt kacagásának, vidám játékának helyszíne volt a játszóudvar. A folyamatos igénybevétel hatására, a rendszeres öntözés ellenére az évek múlásával kikopott a pázsit, a föld megkeményedett. Az udvar jókora része alkalmatlanná vált az önfeledt játékra, így felújításra volt szükség. Ennek jegyében 2017 őszén egy komplex, tudatosan tervezett, több összetevőre kiterjedő udvarszépítési, -korszerűsítési program kezdődött, amelynek első fázisa a közelmúltban fejeződött be.

Napsugár

Napsugár 2Az udvarszépítési-fejlesztési projekt több szakaszban valósul meg, hiszen a munkálatok tervezését, kivitelezését nagymértékben behatárolja az intézmény költségvetése. 

A gumiburkolatos területek folyamatos bővítése mellett elengedhetetlenné vált, hogy visszaállítsák a kert régi üdeségét, szépségét, növeljék a zöldfelületeket, új udvari játékeszközöket szerezzenek be a szabad levegőn való játékhoz, mozgáshoz. A csúszdát, lengő lépegetőt, mérleghintát, mókuskerekeket, színes műanyag székeket részben önkormányzati támogatással, részben az óvoda alapítványának bevételéből vásárolták. (A családok egy része jövedelemadója egy százalékát minden évben az alapítványnak ajánlja föl.)
A fejlesztés következő szakaszában óriási munka következett: az udvar legelhasználtabb, legkopárabb részének felújítása. A hatalmas fák alatt lévő, megkeményedett, felső talajréteget fel kellett szedni, újratölteni termőfölddel, majd füvesíteni. Összefogással, szülői segítséggel valósultak meg a munkálatok. Az apukák munkájának eredményeként mára ismét zöldell a fű egy jelentős méretű játszóterületen. Az Eke utca felőli játszóterület egy részére gyepszőnyeget telepítettek, ezzel is növelve a zöldfelületet. Az udvar többi részén hasonló módon, lépésről lépésre tervezik a füvesítést, amely remélhetőleg még ebben az évben megvalósul.

Az udvarrendezés keretében új térkő burkolatot kapott a 2018 tavaszán füvesített területet átszelő járda, mely színvilágával, esztétikumával illeszkedik a zöld gyephez. Pályázaton nyert forrásból készült el a veteményeskert, amelynek stílusa azonos a meglévő virágos-, aroma-, illetve (felújított) sziklakertével.
A belső udvarrész betonos részeire mozgásfejlesztő szabályjátékokat festettek föl. A Ki nevet a végén?, a pókhálós célba dobó, a labirintusjáték, a számos ugróiskola és a Kukacka-ugróiskola elkészítésében szintén segítettek a szülők.

Összefogással készült el az ovis KRESZ-pálya is, a festésében főként az anyukák vettek részt. Az elkészült pályát tavaly októberben ünnepélyes keretek között vehették birtokba a gyermekek, akik egyúttal megkapták az alapítvány által finanszírozott kerékpárokat, futóbicikliket, rollereket, bukósisakokat is. Szülői felajánlásként jelzőtáblákat és jelzőlámpát is elhelyeztek a pályán.

Az Eke utca felőli utcafronton murvával, illetve dekoratív mulccsal terítették be a hatalmas fenyőfák alatti részt. A 72 óra kompromisszumok nélkül keretében a Petőfi TV és a Holnap Tali! csapata is bekapcsolódott a munkába. Az újjávarázsolt utcafrontot az intézmény költségvetési keretéből vásárolt, illetve szülők által felajánlott növényekkel ültették be.

A játékeszközök körét bővíti az a két trambulin is, amelyet szülői kezdeményezés eredményeként a gyáli HOPI Hungária Logisztikai Kft. ajánlott fel az óvodának.
Tehát a megújulás, amelynek eddigi sikeréhez nagyban hozzájárultak az óvoda munkatársai is, még az idén folytatódik…