Koronáztunk az est végén

Írta:  Gönczöl András 2019.06.03.

A toborzás sikerült – több ezren a Vasvári Pál Toborzó Fesztiválon.

 

Szépen kértük a jó időt, és lám, megadatott a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és a Vasvári Pál Polgári Egyesület szervezésében, a XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával megrendezett Vasvári Pál Toborzó Fesztiválon.

VAA 10

VAA2 10

VAA 8

VAA 27

VAA 31

A Pestszentimrei Sportkastély mellett zöldellő terület katonás rendben felállított sátortáborral és szabadtéri színpaddal fogadta a fesztivál vendégeit és az igen nagy számban fellépő szereplőket.
A műsorfolyam megnyitása az eddigi hagyományokhoz illően a Dohnányi Ernő Zeneiskola Gyermek Fúvószenekarának jutott, amit ezúttal is kiválóan teljesítettek.
Ezt követően ismét találkozhattunk fúvós hangszerekkel, ám nem ifjúsági, hanem katonazenekari előadásban. Még az utolsó trombitaszó sem hagyta el a teret, amikor kicsik és nagyok örömére kezdetét vette a katonai alaki bemutató.
A fesztivált a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökei – Bauer Ferenc és Tóth Kálmán – a beszédüket minden részletre kiterjedő információkkal gazdagítva nyitották meg ünnepélyesen.

 

Táncművészet illatfelhőben

 

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola már a napsütéstől pirosló arcok előtt mutatta be nemzetközi színvonalú produkcióját, amelyhez remek szakmai műsorismertetéssel járult hozzá Vörös Árpád, a Tébláb Alapítvány elnöke.

A Vasvári Pál Toborzó Fesztivált megelőzően, ám annak szerves részeként ünnepi megemlékezés és koszorúzás helyszíne volt a pestszentimrei református templom kertje. A Vasvári-kopjafánál Ughy Attila polgármester és Péntek László, a Körösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke, a Vasvári Pál Polgári Egyesület tiszteletbeli elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Az ünnepségen részt vett Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki elsőként helyezte el az emlékezés koszorúját.
Az önkormányzat képviseletében Ughy Attila koszorúzott, őt Körösfő polgármestere, Bódis László, illetve Zsigó Zsolt és Gróza Attila önkormányzati képviselők követték. A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc elnök, a Vasvári egyesület részéről Tóth Kálmán és Kurdi Gyula elnökségi tag, a Rákóczi Kultúregylet nevében Péntek László helyezett el koszorút. Koszorúzott továbbá Tóth Zoltán, a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület elnöke, Majoros János alelnök és Serbán György FB-elnök; Kaiser Ernő, a Nemzetőrség ezredese; diákok társaságában Véghely Tamásné, a Kastélydombi iskola igazgatója; Terenyei Attila, a rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület elnöke és Terenyei Attiláné alelnök; Buda József, Pátka község alpolgármestere és Varga Géza képviselő. Végül a megjelent érdeklődők is egy-egy szál virággal tisztelegtek Vasvári Pál emléke előtt.


A Városgazda Utánpótlás Akadémia street dance szakosztálya bebizonyította, hogy mindenkit képesek táncra perdíteni, csak úgy hullámzott a közönség.
A főzőversenynek mindenki nyertese volt. Az elkészített finomságokból hírmondónyi sem maradt. Tizenkilenc ételcsodát kellett sorrendbe rakniuk a zsűri tagjainak, Szepesi Jánosnak, a Mátyás Pince séfjének, Lőrincz Tamásnak, a Joe Bácsi Étterem tulajdonosának és Ricsóka-Müller Gyöngyinek, a Városgazda Zrt. kommunikációs vezetőjének, aki jómagam mellett társműsorvezető is volt. Erre mondják, ördögi feladat, ám angyali bölcsességgel oldották meg.
A gyermekek szórakoztatásáról a Gyöngyözön zenekar gondoskodott, Kanta Judit énekes vezetésével.
Kuruc nóták dallamai is felcsendültek Szóka Júlia operettprimadonna előadásában. Zongorán Hegedűs Valér kísért, tárogatón Fehér László játszott. Igazi zenei élmény részesei lehettünk.

 

A nosztalgikus zene diadala

 

Öt óra táján beindult az „Ereszd el a hajam” retró buli.
A Hotel Menthol musical részleteiből kaptunk egy csokornyit Simon Boglárka, Kiss Zoltán és a Jampi Angyalok tánckar előadásában, és nem mellesleg a nézőtéri apróságokból összeálló csapat is emlékezetessé tette a negyvenöt percet.

 

VAA2 13

 

A Desperado-koncertet sem tudta a hallgatóság mozdulatlanul végigülni, mint ahogy DJ Lotters Retro Show-ját is fergeteges hangulat és
önfeledt táncolás, csápolás kísérte.
A katasztrófavédelmi bemutatót kicsik és nagyok egyaránt érdeklődve figyelték, amit egy hátraarc követett, ugyanis már hangolt a Szikora Róbert fémjelezte R-GO együttes.
Felcsendültek az együttes nagy slágerei és néhány korábbi nóta a Hungáriától is. Egyszerűen leírhatatlan, mekkora energiatartalékok mozgósításával kísérte a múltba a minden dalát ismerő, önfeledten éneklő közönségét Szikora Róbert.
A korábbi beharangozóban az est megkoronázását jósoltuk – tisztelettel jelentem, ez meg is történt.