Új hivatás New Yorkból

Írta:  K.Gy. 2019.06.05.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerületért” díjat kapott Róthné Major Klára táncpedagógus.

Tavaly ünnepelte saját táncegyüttese megalapításának 25. évfordulóját Róthné Major Klára táncpedagógus. Megpihenhetne az elért eredményekre visszatekintve, de nem ezt teszi: nemrég tért haza New Yorkból, ahol antigravitációs fitnesz/jóga instruktori képesítést szerzett. A jövőjét ebben látja.

VAA 9428 copy

VAA 9430 copy

Ragaszkodik a XVIII. kerülethez Róthné Major Klára, aki 1985-ben tanítói és ének-zene tanári diplomával érkezett Pestlőrincre, az akkor még Kondor Béla, ma már Csontváry Kosztka Tivadar nevét viselő általános iskolába.
– Miskolcról érkeztem, Nyíregyházán végeztem a tanulmányaimat, de nekem már a főiskolán határozott szándékom volt Budapestre költözni. Mivel nagyon magas tanulói létszámmal működtek az iskolák, a Kondorban például g és f osztály is volt, folyamatosan szükség volt tanárokra. Jelentkeztem az iskolába, dolgozni kezdtem, közben pedig nagyon megszerettem a kerületet, úgyhogy a férjemmel ide is költöztünk, nagyon sokáig itt éltünk.

Az alapító

A tanári-tanítói munkát azonban néhány év múlva felváltotta a tánc oktatása.
– Akkoriban kezdett ismertté válni Magyarországon a jazzbalett, amit Jeszenszky Endre dolgozott ki – folytatta Róthné Major Klára. – Ebbe a mozgásformába én is azonnal beleszerettem, jártam erre a kurzusra, majd táncpedagógusi képesítést szereztem a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által indított moderntánc-pedagógus képzőben.
A Kondor igazgatója tudott a fiatal kolléga ambíciójáról, ő kezdeményezte, hogy rendszeres kurzust indítson az iskolában, amely egyébként a mai napig helyet ad az időközben létrejövő táncegyesületnek. Az iskolai kurzus ugyanis hamar kinőtte magát.

Az állam is elismerte

Róthné Major Klára művészeti és művészetpedagógiai munkásságát a szakmai szervezetek és az állam is kitüntetéssel ismerte el. 2006-ban vehette át a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét, egy évvel később pedig táncpedagógusi nívódíjat kapott.


– Komoly érdeklődés támadt a modern táncok iránt a kilencvenes évek elején – emlékezett vissza a táncpedagógus. – A gyerekek tanultak, versenyezni kezdtek, sikereket értünk el, és egyszer csak azt vettem észre, hogy ez a kihívásokkal teli, nagyon kreatív munka örömet szerez. Belevágtam, egyesületet alapítottam.
A Kropf Táncművészeti Iskola, illetve jogutódja, a Kolibri Táncegyesület azzal a szándékkal jött létre, hogy lehetőséget adjon a kerületi gyerekeknek a modern táncok megismerésére, de mára jóval túlnőtt a határain. Az egyesületből kiváló táncosok, koreográfusok kerültek a pályára.

Amerikából jött

A tavalyi jubileum után a Kolibri alapítója úgy döntött, új utakat keres magának, és meglehetősen messzire utazott ezért.
– New Yorkban jártam. A közelmúltban megismerkedtem egy új mozgásformával, amit angolul Antigravity Fitness/Yogának neveznek. Az antigravitációs fitnesz egy speciális anyagban végzett, különleges mozgásforma, mely alkalmas arra, hogy karbantartsa a gerinc melletti izmokat, a test vázizmait, így nagy hatékonysággal segít a gerinc- és egyéb mozgásszervi problémák megelőzésében, illetve a regenerálásban. New Yorkban ezt tanultam, instruktori végzettséget szereztem, és elkezdtem vele itthon foglalkozni. A Kondor Béla Közösségi Ház ad nekünk otthont, ahova a város más pontjairól is jönnek érdeklődők, hogy részt vegyenek a kurzusokon.
A kérdésre, hogy mindezzel új szakasz kezdődött-e az életében, Róthné Major Klára egyértelmű igennel felelt.
– Én híve vagyok a folyamatos tanulásnak, önképzésnek, önfejlesztésnek. Ez egy új terület, az egyesület irányítását átadtam egy nagyon tehetséges tanítványomnak, és amellett, hogy továbbra is segítem a Kolibri munkáját, ebben látom a jövőmet.