Az irodalom birodalma

Írta:  B.Z. 2019.06.07.

A környékbeli általános iskolák tanulói töltötték meg június 4-én a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) kibővített nagytermét az „Ady100” elnevezésű programsorozat záróeseményén.


Ez a délelőtt inkább a fiataloké volt, de az Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából az elmúlt hetekben, hónapokban rendezett kerületi programok között olyanok is voltak, amely vetélkedőkön a helyi szociális intézmények csapatai vettek részt, az ő tagjaikat pedig az idősebb korosztályok adták.
A záróeseményen beszédében Galgóczy Zoltán Ughy Attila polgármester köszöntő szavait tolmácsolta, aki elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a PIK-ben. Az alpolgármester többek között elmondta, hogy az „Ady100” rendezvénysorozat azért volt nagyszerű kezdeményezés, mert programjaival felhívta a figyelmet arra, hogy a költészet igenis korszerű műfaj. Nem véletlen, hogy olyan népszerű manapság a szövegcentrikus popzene.

VAA 2417 copy

VAA 2402 copy

VAA 2397 copy


– A költészet népszerűsítésének részese lenni felemelő küldetés. Ezért örülök, hogy egy percig sem volt kérdés a kerületünkben, hogy az „Ady100” programjai Pestszenlőrinc-Pestszentimrén is otthont kapnak – üzente a rendezvény résztvevőinek a polgármester.
Hozzátette: a kulturális örökségünkből az egyik legjobban és leghatékonyabban átemelhető értékünk ugyanis az irodalom. Legyen az líra vagy próza, biztos vagyok benne, hogy szinte minden kérdésünkhöz, élethelyzetünkhöz tudunk párosítani egy-egy művet a magyar irodalomból.
– Ám ez nem megy másként, csak ha olvasunk, ha forgatjuk neves íróink, költőink műveit. Az „Ady100” programsorozat így lett aktív hőse ennek a műveletnek. Felhívás, meghívó az irodalom birodalmába. Olyan tanító, ébresztő utazásra késztető aktivitás-sorozat, amihez nem kell vonatra, repülőre szállni, csak ki kell nyitni egy könyvet. Legyen ez az „Ady100” üzenete: olvassunk verseket, olvassunk sokat! – hangzott el a beszédben.
Ady Endre költészetéről és annak utóéletéről szólt dr. Fodor Péter. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója szerint azzal egyidőben, hogy a költő 1919 januárjában meghalt, elkezdődött munkásságának értékelése, mi az, amit alkotott, mi az, amit újított és mi az, amitől ő ekkora költő. Mindez az elmúlt évszázadban tovább folytatódott. Ha valaki nem csak a verseit, hanem a publicisztikáit is olvassa, nagyon érdekes kordokumentumokhoz juthat a XIX. és XX. század fordulójáról.
– Abban, hogy Ady köteteit kézbe vegyétek, értelmezzétek és értsétek, a legtöbb segítséget a szülők, nagyszülők és a pedagógusok adhatnak. Mi könyvtárosok ehhez a lehetőséget tudjuk fölkínálni, s ma már az irodalom, a költészet akár az okostelefonokon is elérhető – mondta a főigazgató.
A rendezvény résztvevői elénekelték az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalát, valamint a program záró részében Lackfi János és Lackfi Margit gyerekkorról és családról szóló szórakoztató irodalmi műsorát láthatták, hallhatták.