Kisebb ökolábnyom – támogatással

Írta:  B.Z. 2019.06.13.

Pályázat napelemekre kertes és társasházaknak.

Egylakásos lakóházak, valamint társasházak és szövetkezeti épületek is pályázhatnak a kerületben önkormányzati támogatásra napelemek telepítéséhez.

VAA 3270 copy
Kétféle napelemes pályázatról is döntés született az elmúlt időszakban Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az egyik a kerületben található egylakásos lakóépületek energiahatékonyságának növelése céljából kiírt pályázat, amelyre a legalább két kiskorú gyermeket nevelők május 15-től nyújthatják be az igényüket, 10 millió forintos keretösszegig. A másik, 50 millió forintos keretösszegű pályázatot a közeli hetekben írják ki. Ennek keretében a minimum harminclakásos társasházak/lakásszövetkezetek pályázhatnak önkormányzati támogatására napelemek telepítésére.
Ez utóbbi pályázat kiírását Ughy Attila polgármester és Csabafi Róbert önkormányzati képviselő terjesztette a május 16-i képviselő-testületi ülés elé. Előterjesztésükben kiemelték, hogy a napelemes rendszer egyértelműen a jövő energiatermelő berendezésévé, az ökotudatos életmód nélkülözhetetlen eszközévé vált. A napfényt hasznosítja, ami nem igényel kitermelést, nem kötődik külön szolgáltatóhoz, és nem rombolja a környezetet. Nem jár káros anyagok kibocsátásával, energiatakarékos, és jelentős a szerepe az ökolábnyom zsugorításában.
A képviselő-testület ennek jegyében hatalmazta fel az önkormányzat településfejlesztési és fenntartható fejlődési bizottságát a harminc vagy annál több albetéttel rendelkező társasházi és lakásszövetkezeti lakóházak számára napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó pályázat kiírására. A két ellenzéki módosító javaslat közül az egyiket – a kerület területén való egyenlő elosztásra vonatkozót – az előerjesztők befogadták a határozati javaslatba, amelyet végül a testület egyhangú szavazással fogadott el.
Csabafi Róbert kiemelte, hogy a napelemes rendszer telepítésével csökken a felhasználók villamosenergia-költsége. Az önkormányzati képviselő azt is elmondta, hogy a megtermelt áram száz százalékban tiszta forrásból származik, ami által mérsékelhető a szénalapú energiatermelés okozta környezetterhelés. A napelem az egyik legrugalmasabban használható megújuló energiát hasznosító eszköz. A rugalmas felhasználás és kis helyigény mellett a napelem másik hatalmas előnye az, hogy villamos energiát állít elő, ami a leguniverzálisabb energiafajta.
A napelemes technológia mára érettebbé vált, a gyártási költségek pedig ezzel párhuzamosan csökkentek. Korábban a hatalmas támogatások hatására rengeteg napelemes gyártósort helyeztek üzembe Európában és a Távol-Keleten, megnőtt a termelés, csökkentek a fajlagos gyártási költségek. Így, amikor Magyarországon kisebb lett az állami támogatás, az alacsonyabb kereslet ellenére is olcsóbbá váltak a napelemek. Az egylakásos lakóépületekre már kiírt pályázat nyomtatványa elérhető a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodáin. A pályázati kiírás és a pályázati adatlap letölthető a www.bp18.hu internetes oldalról is.