Határtalanul jól sikerült program

Írta:  Fülep Erzsébet 2019.06.25.

A Kandó Téri Általános Iskola tanulói immár hetedik alkalommal vettek részt erdélyi kiránduláson a Határtalanul! program keretében.

A Határtalanul! program célja a határon túli magyarság megismertetése anyaországi diákokkal és tanáraikkal.
A pályázat folyamatos, amelynek keretében minden tanévben az éppen hetedikes gyerekeknek van lehetőségük a határon túli magyarlakta területekre utazni.
A Kandó téri iskola diákjai immár hetedik alkalommal utazhattak Erdélybe.
– Felmerülhet a kérdés, vajon miért mindig Erdélybe utazunk, hiszen a pályázaton belül lehetőség nyílik más célterületek tervezésére is – magyarázta Varga Katalin, a Kandó iskola pedagógusa, projektvezető. – A válasz igenegyszerű, hiszen minden helynek megvan a maga szépsége és különlegessége, természeti- és kulturális kincse, de szeretnénk megismertetni a tanulóinkat valami különlegessel és egyedülállóval, amelyet itt Székelyföldön tapasztaltunk meg igazán. S ez nem más, mint a székelyemberek vendégszeretete, hazaszeretete, hite és a máig élő hagyományaik.
A projektvezető elmondta, hogy idén negyven gyerekkel indultak útnak, s bár korábban napokig esős volt az idő, és az előrejelzés sem volt bíztató, azonban az égiek megkönyörültek rajtuk és négy csodás, napsütéses napot tölthettek e varázslatos világ felfedezésével.

Kando 1

KAndo 2


Mindannyiukat ámulatba ejtette a Mohos-tőzegláp varázslatos élővilága a százéves törpe fákkal, a Békás-szoros monumentális kőszirtjei, a Gyilkos-tó, a természet hatalmas ereje. A gyerekek körében a legemlékezetesebb helyek egyike a Szent Anna-tó volt, ahová még a sejtelmes reggeli ködben érkeztek meg. Láthatták, ahogy a pára fölszáll a vulkáni tó tükréről, s a kisütő nap fényében tükröződnek az üdezöld tavaszi lombok és a kék ég.
S a diákok közül volt, akiknek a csernátoni skanzen vagy a műemlékekben megelevenedő múlt, többek között a prázsmári erődtemplom, Nyergestető kopjafái, madéfalvi emlékmű, míg másoknak Kolozsvár nyüzsgő világa nyújtott maradandóbb élményt.
A sok érdekes látnivaló mellett Gyulakután interaktív programmal várta őket a helyi Szivárvány Néptáncegyüttes kiscsoportja. Hihetetlen izgalommal várták a pestszentlőrinci gyerekek a találkozást. Gyönyörű népviseletbe öltözött helyi fiatalok sorfalat állva üdvözölték őket a kultúrotthon bejáratánál. A táncosok az előző napon a Kárpát-medencei Néptáncversenyen különdíjat nyert műsorukat adták elő, amit a vendégek vastapssal köszöntek meg. A kandós diákok megtanultak egy helyi népdalt, majd utána következett a közös táncolás.
– A modern technikának köszönhetően tanítványaink a gyulakuti tanulókkal már aznap este írogattak egymásnak a közösségi oldalakon – mondta a projektvezető. – Hazatérve társaiknak tanították a lépéseket az iskola folyosóin. Bízunk benne, hogy sokan közülük újra találkozhatnak, hiszen ez a táncegyüttes minden évben jár Budapesten.
A célunk, hogy tanulóink személyes élményeket szerezve ismerjék meg az határon kívüli magyarok kultúráját, hagyományait, életét – tette hozzá Varga Katalin.