Gyakorlati tudást kaptak a kerületi BKIK-tól

Írta:  B.Z. 2019.06.28.

Oktatássorozatot indított a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XVIII. Kerületi Tagcsoportja, amely igen népszerű volt a helyi vállalkozók körében.

A Cégkapu gyakorlati megismerése érdekében oktatássorozatot indított a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XVIII. Kerületi Tagcsoportja, amely igen népszerű volt a helyi vállalkozók körében.
Az igényekre reagálva a BKIK XVIII. Kerületi Tagcsoportja ingyenes oktatássorozatot szervezett Pestszentlőrinc-Pestszentimre vállalkozói részére. Miután 2019. január 1-től valamennyi társaságnak kötelező a Cégkapu használata, úgy döntöttek, hogy segítenek a vállalkozásoknak a Cégkapu rejtelmeiben való eligazodásban. Június 25-én immár a negyedik ilyen oktatást szervezték meg helyi vállalkozások képviselői részére.

VAA 3944 copy
Az oktatás célja, hogy a vállalkozások számára átláthatóvá tegye, megkönnyítse a gazdálkodók és az elektronikus ügyintézést biztosító szervek közötti kommunikációt. Az oktatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) szakértő munkatársai biztosítják, akik gyakorlati szempontból demonstrálják a Cégkapu és az Ügyfélkapu használatát, az adminisztrációs felületek kezelését, az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) használatát és az e-Papír dokumentumküldést valamint a Személyre Szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) előnyeit.
A BKIK XVIII. Kerületi Tagcsoportja a képzéseken, valamint a kedvezményes Széchenyi hitelhez való jutási lehetőségen és a beruházásokon való helyi vállalkozók minél szélesebb körének részvételén kívül fórumaival és fogyasztóvédelmi tájékoztatóival segíti a kerületi vállalkozások működését, illetve a fogyasztók mind szélesebb körével való egymásra találását.
Erdődy Viktor a BKIK Cégkapuval összefüggő oktatásairól elmondta, hogy nagy volt az érdeklődés a vállalkozók körében. A BKIK XVIII. Kerületi Tagcsoport elnöke hozzátette, telt házzal működtek az új kerületi központjukban, amelyet az önkormányzattól díjmentesen kaptak. Az oktató helyiségükben egy-egy alkalommal 8-10 főt tudtak fogadni.
A résztvevők köre vegyes volt, jöttek a tanfolyamra kisebb és nagyobb cégek képviseletében is, de többnyire a kis és középvállalkozók köréből volt érdeklődés. A tanfolyam résztvevői között volt magánszemély is, de inkább adótanácsadók és könyvelők, vagy más pénzügyi vállalkozások képviselői jelentkeztek.
Akinek volt már dolga az Ügyfélkapuval, az tudja, hogy nem egyszerű eligazodni a felület egyes oldalain. Laikusoknak, akiknek nem tartozik mindennapos elfoglaltságukhoz a felület kezelése, azoknak segítség nélkül nehéz átlátni például az elektromos nyomtatványkitöltés rendszerét. Erdődy Viktor szerint mindebben már könnyebben eligazodhatnak a mintegy kétórás tanfolyamon résztvevő vállalkozók, akik az oktatótól olyan gyakorlati tudást kaptak, amely egyénre lebontva, lépésenként mutatta be a Cégkapuval kapcsolatos ismereteket.
Az oktatássorozaton résztvevők visszajelzései alapján a tanfolyamok mindenre kiterjedő, teljes körű válaszokat adtak valamennyi kérdésre, így hasznosnak bizonyultak. Népszerűségének köszönhetően az oktatásokat a nyári szünetet követően, ősszel folytatja a BKIK XVIII. Kerületi Tagcsoportja.