Határtalan kirándulás először

Írta:  Fülep Erzsébet 2019.07.03.

Sikeresen pályázott a Brassó iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra.

 

Sikeresen pályázott a Brassó iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Az intézmény 7. évfolyamos diákjai Vajdaságban jártak tavasszal.

DSCN6026

A projekt célja az, hogy a magyarországi diákok tanulmányutak révén megismerjék a határon túli magyarság életét, kultúráját, mindennapjait. A folyamatos pályázat keretében minden tanévben a 7. osztályos gyerekeknek nyílhat lehetőségük az utazásra.
A Brassó Utcai Általános Iskola 46 tanulója négy tanár kíséretében első alkalommal vehetett részt a Határtalanul! program keretében tanulmányi kiránduláson. Az útjuk során megismerhették Vajdaság történelmi, irodalmi, természeti látnivalóit, emlékeit.
A kimagasló felkészültségű, komoly helyismerettel rendelkező idegenvezető segítségével a gyermekeknek felejthetetlen élményekben lehetett részük.
A diákok Székelykevén szálltak meg, és a csillagtúra során eljutottak többek között Péterváradra, amit páratlan fekvése miatt a „Duna Gibraltárja” névvel is illetnek. Felkeresték az ősi várat, ahonnan Újvidék városára csodálatos
kilátás nyílik. Sétáltak a városka gyönyörű barokk épületekkel szegélyezett utcáin, megtekintették a vár aljában álló Szent György templomot, amely Vajdaság legszebb barokk temploma.
A fiatalok ellátogattak Belgrádba, az egykori Nándorfehérvárra, ahol 1456. július 22-én győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei II. Mehmed szultán hadai felett. Elmentek a főváros Zimony nevű kerületébe, ahol a híres törökverő halt meg 1456-ban, nemsokkal a győztes nándorfehérvári csata után. A gyerekek szétnéztek a régi Nándorfehérvár emlékei mellett a modern szerb fővárosban is.
A brassósok szemügyre vették Szendrő várát, aminek ostrománál hősi halált halt Kinizsi Pál, s felkaptattak a verseci vár maradványához, az őrtoronyhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a városra.
Aztán Csantavér volt a következő állomás, ahol egy helyi általános iskolába tettek látogatást. A diákok megtudhatták, hogy a falu első említése Mátyás király nevéhez fűződik, aki a települést édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek adományozta.
A Brassó iskola hetedikesei sok élménnyel és szép emlékkel gazdagodva tértek haza.