Kormányhivatal: új munkarend, több ügyintézés

Írta:  Bodzay Zoltán 2019.07.31.

A családvédelmi akciótervről érdeklődő ügyfeleket soron kívül fogadják.

Elindította a kormány a családvédelmi akciótervet, így július 1-jétől az eddiginél is többféle ügyet intézhetünk a kormányablakokban. Az igazolványokkal kapcsolatos ügyek intézéséhez továbbra is célszerű időpontot foglalni.
kormanyablak02 bent
A kormány július 1-jétől elérhetővé tette a családvédelmi akcióterv új elemeit.
– Ide tartozik a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a babaváró támogatás, a jelzáloghitel csökkentése, illetve elengedése, valamint a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK). Az új családtámogatásokhoz szükséges hatósági igazolások iránt már az első hetekben komoly érdeklődést tapasztaltunk a kerületi kormányablakban – mondta Hodruszky Csaba.


Nagycsaládosok előnyben


A Budapest Főváros Kormányhivatalához tartozó XVIII. Kerületi Hivatal vezetője azt is elmondta, hogy a leggyakoribb ügytípus a nagycsaládos kedvezmények igénybevételére szóló tb-igazolás kiadásához szükséges igazolási kérelem. Július első két hetében csak a kerületi kormányablakban 81 ilyen kérelmet nyújtottak be: 48-an a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását intézték, 23-an pedig a jelzáloghitel-tartozásukat. Mint azt Hodruszky Csaba elmondta, ennél lényegesen nagyobb számban adtak tájékoztatást az érdeklődőknek. A családvédelmi akciótervről érdeklődő ügyfeleket soron kívül fogadják a kormányablakban.


Újabb ügytípusok


További újdonságokat is bevezettek a kormányablakokban: az európai uniós egészségbiztosítási kártyára eddig csak a kérelmet lehetett benyújtani a kormányablakokban, majd az ügyfeleknek 8–10 napot kellett várniuk, míg az okmány megérkezett. Kedvező változás, hogy most már bármelyik magyar állampolgárnak azonnal el tudják készíteni az okmányt helyben is. Az első hetekben az uniós egészségbiztosítási kártyából mintegy háromszázat, TAJ-kártyából mintegy százat adtak ki a XVIII. kerületi kormányablakban.
A kormányablakokban most a Magyar Államkincstár legújabb kötvényét, a Magyar Állampapír Pluszt is jegyezni lehet.
– Amióta ezt az államkötvényt meghirdették, sokan jönnek be hozzánk kifejezetten ezért – tudtuk meg a hivatalvezetőtől.


Új nyitvatartás


A sok újítás mellett július 1-jétől megváltozott a kormányablakok nyitvatartási rendje is. Ez többek között azt jelenti, hogy immár egységesen hetente 40 órán keresztül fogadják az ügyfeleket a budapesti és a Pest megyei kormányablakok.
Hodruszky Csaba tájékoztatása szerint a módosítás az ügyfelek számára kedvező, mivel az új ügyfélfogadási rendnek köszönhetően a nyitvatartás teljes ideje alatt folyamatosan több ügyintéző dolgozik a kormányablakokban. Eddig ugyanis két műszakban dolgoztak az ügyintézők. A hivatalvezető szerint ez a megoldás ugyanakkor az ügyintézőknek is előnyös, hiszen azzal, hogy nincs két- vagy másfél műszakos időbeosztásuk, a saját és a családi életük megszervezése is könnyebbé válhat.


Idő- és helyszínfoglalás


Az új nyitvatartással olyan szempontból is alkalmazkodni igyekszik a kormányablak az ügyfelek igényeihez, hogy hétfőn már kora reggel, 7 órától, míg szerdán este 8-ig áll a rendelkezésükre.
– Célszerű előre időpontot foglalni, mert aki így tesz, az a várakozási idő döntő részétől mentesül. Telefonon a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet időpontot foglalni, illetve elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül is lehetőség van rá. A helyszín is szabadon kiválasztható, hiszen a kormányablak szolgáltatásai nem helyhez kötöttek, ezért az országban bárhova, akár még a nyaralás helyszínére is lehet időpontot foglalni – mondta a hivatalvezető.