Közös platformon a Jobbik és az MSZP

Írta:  Városkép 2019.08.01.

Minden jel arra mutat, hogy a kormánnyal szemben álló pártok úgynevezett technikai szövetségbe tömörülve készülnek az önkormányzati választásra.

Minden jel arra mutat, hogy a kormánnyal szemben álló pártok úgynevezett technikai szövetségbe tömörülve készülnek az önkormányzati választásra. Ezt július 25-én jelentették be a Polgármesteri Hivatal előtt.

VAA 4742 copy

Kerületi ellenzéki politikusok, illetve a kormánnyal szemben álló pártok képviselői közösen tartottak sajtótájékoztatót július 25-én az Üllői úton, a Polgármesteri Hivatal lépcsőjén. Bejelentésük szerint a kormánypártot kihívó erők – az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jobbik – egy úgynevezett technikai szövetségbe tömörülve működnek együtt a helyhatósági választáson. Az érintett politikai szervezetek minderről több hónapig elhúzódó tárgyalások után döntöttek, és az együttműködés a teljes fővárosra kiterjed, pontosan meghatározva, melyik kerületben, melyik párt delegáltját jelölik közösen (I. kerület V. Naszály Márta – Párbeszéd, II. kerület Őrsi Gergely – MSZP, III. kerület Kiss László – MSZP, IV. kerület Déri Tibor – Momentum, V. kerület Tüttő Kata – MSZP, VI. kerület. Soproni Tamás – Momentum, VII. kerület Niedermüller Péter – DK, VIII. kerület Pikó András – Momentum (civil), IX. kerület nincs megállapodás, X. kerület Somlyódy Csaba – MSZP, XI. kerület László Imre – DK, XII. kerület Élő Norbert – DK, XIII. kerület Tóth József – MSZP, XIV. kerület Horváth Csaba – MSZP, XV. kerület Németh Angéla – DK, XVI. kerület Nemes Gábor – DK, XVII. kerület Gy. Németh Erzsébet – DK, XVIII. kerület Szaniszló Sándor – MSZP, XIX. kerület Gajda Péter – MSZP, XX. kerület Balog Róbert – Független, XXI. kerület Erdősi Éva – MSZP (civil), XXII. kerület Havasi Gábor – Momentum, XXIII. kerület Berecki Miklós – Jobbik).
A bejelentéseket egy furcsa epizód követte: a XVIII. Kerületi Polgárok Egyesülete már másnap, július 26-án Facebook-bejegyzésben közölte, hogy ők nem írták alá az ellenzéki együttműködési megállapodást, ezért minden alap nélkül szerepelnek a szórólapokon.
„Egyesületünk nem tagja a kerületi pártokat tömörítő ellenzéki összefogásnak és nem aláírója a politikai, választási együttműködési megállapodásuknak. Ebből adódóan félreérthető és nem a tényeket tükrözi, hogy nevünk a pártok mellett megjelent a kerületi postaládákba bedobott kampányanyagon.” – fogalmazott közleményében az egyesület.