Méltó környezetet kap a Kondor

Írta:  B.Z. 2019.08.26.

Több ütemben újul meg a sétány és az azt övező terület.

Első ütemben a Bartha Lajos utca és a Kondor Béla Közösségi Ház közötti terület újul meg az önkormányzat szándékai szerint a sétány környezetrendezésének terveiből.
Akinek a kerületiek közül nap mint nap erre van dolga – márpedig például a Havanna lakótelepen élők közül elég sokan vannak ilyenek –, az már talán észre sem veszi, hogy az elmúlt évtizedekben a sétánynak ez a területe, a Kondor Béla Közösségi Ház melletti környék mennyire elhanyagolt. A kultúra kapuján még innen tehát nem éppen kulturált az élet. Legalább is így volt eddig.


Megállapodás után


Ughy Attila régi adósságnak nevezte a sétány környezetének rendbetételét. Eddig azért nem nyílt mód a Posta és a Kondor Béla Közösségi Ház közötti terület környezetrendezésére, mert a terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában volt. A polgármester elmondta, hogy a fővárosnál sem közterületi besorolásban, hanem építési telekként tartották nyilván.

DSC05056 copy

2. JÓ Kondor sétány VAA 7086 copy

– Nagyon nehéz volt megteremteni a lehetőségét a területen a változtatásnak, hogy ott parkolót, közterületet vagy bármit kialakíthassunk. Ám a problémás terület ügyében a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzattal megállapodtunk, aminek eredményeként közterület céljára ingyenes használatba adták a területet Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának – tudtuk meg Ughy Attilától.


Javuló közvilágítás


A Kondor Béla sétány környezetrendezése I. ütemében az önkormányzat a Bartha Lajos utca és a Kondor Béla Közösségi Ház közötti 1758 négyzetméteres területet kívánja átalakítani a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalon.
Lévai István Zoltán a beruházás műszaki tartalmáról elmondta, hogy annak célja szerint a Közösségi Ház megfelelő megközelítését kívánják megoldani, aminek érdekében rendezni kívánják a korábbi autós és gyalogos útvonalakat, az érintett területen teljesen új térkő burkolat készül, valamint utcabútorokkal és ülőfelületekkel tagolt új parki zöldfelületeket építenek, jelentős dísznövény-kiültetéssel és automata öntözőrendszerrel.
Az alpolgármester hozzátette: az építési munka műszaki tartalma menet közben kiegészült a közvilágítási hálózat bővítésével, így a beruházás költsége mintegy 76,5 millió forint lett a lefolytatott közbeszerzési eljárás után.


Kultúra itt-ott


A beruházással a Havanna lakótelep egy igen népszerű és fontos része újul meg a közeljövőben, amit a környéken élők és a kerület egyéb részeiből a Kondor Béla Közösségi Házba látogatók minden bizonnyal örömmel fogadnak majd. A várhatóan még az ősz folyamán befejeződő kivitelezést követően az autós és gyalogos útvonalak rendezése és a sétány új fogadóterének kialakítása következtében jobbá válhat az intézmény megközelítése, a zöldfelület rendezésével és a fasor felújításával, valamint az öntözőrendszer kiépítésével, javul az összkép.
A minőségi utcaburkolat kialakításával és a közvilágítás új, mutatós lámpatestekkel történő felújításával pedig a Közösségi Ház programjaihoz méltó környezet alakulhat ki, ahol a kultúrát megközelíteni szándékozó kerületiek már a kapu belépése előtt is kulturált térrel találkoznak.
A Posta épület és a Kondor Béla Közösségi Ház közötti jelenlegi földes-murvás parkoló teljes felújítása, burkolása és csapadékvíz elvezetése a projekt II. ütemében valósulhat meg.