Sakk-matt az utcát fűtő radiátoroknak

Írta:  2015.02.15.
Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 158 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást ítélt oda az irányító hatóság a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumnak az épület energetikai korszerűsítésére.
Az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 158 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást ítélt oda az irányító hatóság a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumnak az épület energetikai korszerűsítésére. Bár a sikeres pályázatig számtalan egyeztetés és tárgyalás vezetett, Kucsák László országgyűlési képviselő úgy véli, minden erőfeszítést megért az, hogy végre korszerűsíteni lehet a XVIII. kerület egyik legnagyobb múltú iskoláját.

– A Vörösmarty korszerűsítése nem az egyetlen energetikai beruházás a kerületben. E cikk megjelenésekor is számos helyen folyik előkészítő munka a kerületi intézmények fejlesztésével összefüggésben, ezzel nemcsak minőségi változást, de jelentős költségmegtakarítást is biztosítva Pestszentlőrincnek és Pestszentimrének – mondta Kucsák László, a kerület országgyűlési képviselője, aki az előző önkormányzati ciklusban alpolgármesterként is igyekezett sakk-mattot adni az utcát fűtő radiátoroknak. – Ahogyan a sakkban nem üthető le a király, az épületek üzemeltetése is lehetetlen energiaforrás nélkül. A hangsúly azon van, hogy miből nyerjük ezt az energiát. Mind az új épületek építésekor, mind a régiek korszerűsítésekor az a cél, hogy a működtetéshez felhasznált energiát részben megújuló forrásból nyerjük.
– Ezek szerint nem csak pénz kérdése az energiahatékonyság?
– Ahogyan az Iciri-Piciri Bölcsőde esetében is, egy új intézmény tervezésekor az is szempont, hogy olyan környezetbarát megoldások szülessenek, melyeknek köszönhetően a fenntartás során kemény forintokat takaríthat meg a kerületünk, amelyek aztán további fejlesztésekre fordíthatók. Tehát ez szemlélet kérdése is.

– Kampányában hangsúlyozta, hogy a kormánnyal közösen kíván dolgozni a lőrinci és az imrei lakosok érdekeit képviselve, minél több fejlesztést hozva a kerületbe. Ám szakterületei, az oktatás és a kultúra, nem kapcsolódnak közvetlenül az energiahatékonyság kérdésköréhez. Miért tűzte mégis a zászlajára ezt az irányt?
– A számok is csak akkor értelmezhetők, ha értéket tudunk mögéjük tenni. A képviselőségemre úgy tekintek, mint egy olyan lehetőségre, hogy jó célokért küzdhessek. Ennél kézzelfoghatóbb magyarázatot a korábbi iskolaigazgatói munkámból adnék. Tapasztaltam, hogy a tudományok és a művészetek csak békés időben virágozhatnak, azaz kellően világos és jól fűthető tantermek nélkül nem várhatunk eredményt.

2014-ben lezárult kerületi beruházások

Városfejlesztési pályázatok:

„Iciri-piciri” Bölcsőde a peremkerületben
40 férőhelyes bölcsőde az Attila u. 11. alatt
Támogatás: 149 235 833 Ft

A Budapest XVIII. kerületi Napsugár Óvoda bővítése
Támogatás: 198 927 504 Ft

Napelemes pályázatok:
A Budapest XVIII. kerületi Eötvös Loránd Általános Iskola megújuló energia alapú áramtermelésének fejlesztése
Támogatás: 43 714 162 Ft
A Budapest XVIII. kerületi Kapocs Általános és Magyar–Angol Két Tannyelvű Iskola megújuló energia alapú áramtermelésének fejlesztése
Támogatás: 31 817 564 Ft
 

A Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium fejlesztése csupán egy azok közül a beruházások közül, amelyek a kerület intézményeinek energetikai fejlesztését szolgálják. A csaknem 158 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból teljes körűen megvalósulhat az iskola energetikai korszerűsítése. A napkollektorok a hőenergiát, a napelemek a villamos energiát fogják szolgáltatni az iskolában. A külső nyílászárók cseréjén túl hőszigetelik a falakat, s megújul a teljes világítási rendszer is.
– Először nem akartam hinni a fülemnek, hihetetlennek tűnt, hogy az álmok valóra válnak. Ez a tartalom és a forma egysége. A nagyon magas színvonalú oktatómunkához valóban 21. századi, korszerű és biztonságos tanulási környezetet teremt a beruházás – lelkendezett Pásztor Józsefné, az intézmény igazgatója a hír hallatán.
A Vörösmarty ugyan nem körzetes iskola, azaz csak a sikeres alkalmassági vizsga után nyerhetnek felvételt a diákok, de hiába az iskola jó hírneve, ha az alig szigetelő régi faszerkezetes ablakok, az omladozó vakolat vagy éppen az elavult világítási rendszer nem jó „bizonyítvány” a szülők szemében, akik egyébként azt szeretnék, hogy gyermekük az ének-zene vagy a nyelvi tagozaton tanulhasson. Körbejárva az épületet, a külső falak máló vakolata és a tantermek korszerűtlen világítása tárult elénk.
– Nem szívesen kapcsoljuk fel a villanyt, mert van olyan terem, ahol hangosan búg és vibrál a neoncső – mondta az intézmény igazgatója.

2015-re ütemezett beruházások

Épületenergetikai pályázatok
A Brassó Utcai Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 69 119 365 Ft

A Cseperedő Óvoda és a Hétszínvirág Bölcsőde épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 60 358 058 Ft

A Csontváry Kosztka Tivadar Általános és Alternatív Iskola épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 171 271 320 Ft

A Nyitnikék Óvoda épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 49 787 875 Ft

A Vándor Óvoda és a Fecskefészek Bölcsőde épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 125 078 678 Ft

A Táncsics Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 168 010 693 Ft

A Kassa Utcai Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése
Szerződés szerinti támogatás összege: 178 430 045 Ft
 

A több mint hatszáz diákot befogadó iskola épülete csaknem hatvanesztendős. A XVIII. kerületi önkormányzat ismeri a gondokat, így tavaly elvégeztette a legszükségesebb felújításokat: korszerű nyílászárókat szereltetett fel többek között egy tanterem és a konyha elavult ablakai helyére, valamint két mellékhelyiséget is átépíttetett. Az igazi áttörést azonban a kormány által meghirdetett Új Széchenyi Terv épületenergetikai fejlesztése jelenti az intézmény számára.

Kádár Tibor, a körzet önkormányzati képviselője az elmúlt években is szívén viselte a nagy múltú iskola sorsát, ezért is tartja fontosnak, hogy az erőfeszítések eredményeként tovább javulhatnak az intézményben a tárgyi feltételek.
A Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium a nevében foglaltak mellett arra is törekszik, hogy megőrizze a természethez való közelséget. Erről tanúskodik a 2008-ban elnyert ökiskolai cím is. Az energiahatékonysági beruházásban az igazgatónő rögtön észrevette a pedagógiai lehetőséget:
– Diákjaink a napkollektorok és a napelemek működését a saját szemükkel láthatják, aminél jobb szemléltetés nem is kell a megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepének tudatosításához.
A programot irányító hatóság és az önkormányzat szerződéskötése után a tervek szerint még ebben az évben megkezdődnek a munkálatok az épületben.