Jubilált a lőrinci kutyatanoda

Írta:  Fülep Erzsébet 2019.09.04.

A Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából ünnepi kutyás napot rendezett augusztus 31-én a kutyatanoda területén.

A fél évszázad egy kutyaiskola fennállásában nagy idő! Ebből az alkalomból születésnapi programra voltak hivatalosak a Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola volt vezetői, tagjai és természetesen a mostani kutyások.
Annak idején Vadócz Béla mestertenyésztő, kutyakiképző ötlete volt, hogy a Halmi-erdőben ismerős kutyásokkal közösen tanítsák négylábú kedvenceiket. A kis maghoz egyre többen csatlakoztak, és az okítás mind szervezettebb formát öltött.
Az ebtanoda először a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesület (MEOE) Nagyiccei Kutyaiskola „fiókiskolájaként” működött Vadócz Béla vezetésével, majd néhány év múlva elérkezett az önállóvá válás ideje, és megalakult a MEOE Pestlőrinci Kutyakiképző Iskola. Később Oláh Béla alapítótag vezette az iskolát, a halála után pedig, a 2000-es évek elején Juhász József aranykoszorús mesterkiképző vette át a stafétabotot. Az SOS Mentőkutyás Egyesülettel közösen elkezdődött a mentőkutyaképzés, beindult az agility-sportág, kutyaóvodát hoztak létre, és új sportágak felé is nyitottak. 2012-ben önálló sportegyesületté alakult az iskola, amelynek elnöke Kovácsné Juhász Ildikó.

kutya2

kutya4

kutya5

kutya6

 

Az ebtanoda az ötven év alatt több helyszínen is megfordult, a kényszerű költözések során a Pilisi Parkerdőgazdaság már többször is helyet adott neki, jelenleg is a területén működik. A színvonalas kiképzésről Dámsáné Sz. Mónika, Tóth Roland, Csiszár Enikő, Zsigmond Ferenc, Kovácsné Juhász Ildikó, Tibák Ferenc kiképzésvezetők és a segédeik gondoskodnak.
– A pestszentlőrinci csapatot a bölcsődéktől az óvodákon át az iskolákig országszerte különböző rendezvényekre hívják bemutatót tartani. Ennek célja az állatvédelemmel, a felelős kutyatartással kapcsolatos tudatformálás, a kutyás sport mind szélesebb körben való megismertetése – mondta Juhász József, az iskola vezetője. – A kellemes időtöltésen kívül a kutya-gazdi és a „csak” állatbarát találkozók hozzájárulnak a kulturált állattartás megismeréséhez, mert annak, aki odafigyel az állatára, felelősséget érez iránta, a saját élete is teljesebbé válhat. Ez az egyik legtöbb embert megmozgató rendszeres szabadidősport, de aki versenysportként tekint rá, annak is biztosítja az iskola a lehetőséget.
Juhász József egyúttal megköszönte a régi és a jelenlegi kutyás közösség munkáját is.
Az ünnepségen Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester, Vadócz Béla, valamint a szövetség részéről László István mondott köszöntőt. Ezt követően a haladó csoport tartott bemutatót, majd őket az „ovisok” követték, de volt őrző-védő és agility-bemutató is. A Magyar Dog Puller Egyesület tagjai a viszonylag új puller-sportággal ismertették meg az érdeklődőket. Az ünnepi rendezvény résztvevőit a vezetőség bográcsgulyással vendégelte meg, s ha már jubileum, akkor nem maradhatott el a torta sem.