Nemzetközi szinten is érettek

Írta:  T.L. 2019.09.09.

A Nemzetközi Érettségi Programban (IB) részt vett „karinthys” diákok, szeptember 2-án, ünnepélyes keretek között vették át érettségi bizonyítványukat.

A Nemzetközi Érettségi Programban (IB) részt vett „karinthys” diákok, szeptember 2-án, ünnepélyes keretek között vették át érettségi bizonyítványukat, ezzel jogosítványt szerezve akár a legrangosabb magyar és külföldi egyetemeken való továbbtanulásra.
A Karinthy Frigyes Gimnázium ezen a napon ünneplőbe „öltözött”, mint ahogy azok a diákok is, akik megkapták „világútlevelüket” bizonyítvány formájában. Hutai László, a tanintézmény vezetője köszöntötte őket, a szülőket, a tanárokat, és a megjelent vendégeket, köztük Kucsák László miniszteri biztost, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökét, dr. Nagyné Koczog Tündét, az iskolát fenntartó Külső Pesti Tankerület szakmai igazgatóhelyettesét, és Zarándy Zoltán európai parlamenti képviselői tanácsadót, majd ünnepi beszédében a következőket mondta:

diploma1

diploma2

diploma3

diploma4


- Szeretnék köszönetet mondani tanár kollégáimnak, akiknek a lelkesedése, folyamatos fejlődésre törekvése, kreativitása nélkül nem vethette volna meg a lábát az iskolánkban, és ezzel együtt annak idején hazánkban is, ez a diákkal, pedagógussal szemben egyaránt nagyon komoly elvárásokat támasztó, ugyanakkor, rendkívül élvezetesen tanítható és tanulható oktatási program, amelynek sikerét látva, mára már jó néhány hazai, leginkább magániskolában, is kínálnak Nemzetközi Érettségire felkészítő kurzust. Nem véletlen azonban, hogy továbbra is a Karinthy Frigyes Gimnázium maradt az az intézmény, amely diáklétszámban, tantárgyi kínálatban, és főként a világátlaghoz viszonyított eredményekben is a mezőny fölé emelkedik. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megtartsuk ezt a pozíciónkat a jövőben is. Köszöntőmben feltétlenül szeretném megemlíteni a szülőket, családtagokat, akik elsősorban a nyugodt és kiegyensúlyozott otthoni tanulási környezet biztosításával segítették gyermekeik és ezzel az iskola munkáját az elmúlt években.
Ezután Kucsák László, miniszteri biztos köszöntötte az ünnepelteket. Beszédében kiemelte, hogy régóta figyelemmel kíséri az itt folyó magas színvonalú munkát, amihez gratulál mind a tanároknak, mind a diákoknak, és megemlítette, mennyire fontos a tudás, valamint az, hogy a „karinthysok” egyben, nemcsak iskolájuk, de kerületünk jó hírét is viszik a nagyvilágban – majd a 28 leérettségizett diák közül, 19-nek átadta a nemzetközi érettségi bizonyítványt. Azért csak ennyinek, mert a többiek már a külföldi egyetemeken kezdték meg szeptember elejétől tanulmányaikat, ezért nem lehettek személyesen jelen az eseményen.
Érdemes tudni erről a nemzetközi rangú bizonyítványról, hogy a diákok három tárgyból emelt-, háromból pedig középszintű érettségi vizsgát tettek, a magyar és az idegen nyelvek kivételével mindegyiket angol nyelven. Bár ők a magyar rendszerben tanuló társaikkal egy időben írták meg az érettségi dolgozatokat, ezeket a világ számos országában a nemzetközi érettségi programban tanító tanárok javították, így az eredményeikre július 5-ig, bizonyítványaikra pedig szeptember elejéig kellett várniuk. Tehát a bizonyítványosztó idejére a legnagyobb izgalmakon már túl voltak… Az is említést érdemel, hogy minden, az IB-n végzett Karinthys-diák a világátlag feletti pontszámot ért el – ahogy a korábbi években!