A csillagrombolótól a droidokig

Írta:  K.Gy. 2019.09.25.

Legórobotokkal tanulnak a Vörösmarty és a Szent Lőrinc iskola diákjai.

Nincs olyan korosztályú ember, akinek a fantáziáját ne mozgatná meg a robottechnológia, illetve az erre épülő jövő. A kibernetika azonban már nem az eljövendő idők, hanem a jelen tudománya. Amíg a nyolcvanas évek magyar fiataljai elsősorban filmek révén élhették bele magukat a droidok világába, a maiak már használhatják, sőt maguk építhetik meg ezeket. Ki gondolta volna néhány évvel ezelőtt, hogy mindehhez csupán néhány doboz legóra lesz szükség?

Építés és programozás

– Amikor a Kassa utcában az iskolás éveimet töltöttem, az olyan iskolatárs, akinek legója volt, számíthatott arra, hogy sokan kérik majd tőle, hadd próbálják ki az irigyelt építőjátékot – mondta Ughy Attila szeptember 18-án a Vörösmarty iskolában tartott különleges oktatástechnológiai bemutatón. – Mi akkoriban csillaghajókat, űrállomásokat építettünk elsősorban. Az ízlés változott, a fantázia és a legó nimbusza nem.

lego1

lego2

lego3

lego4


Az ízlés változásának említésével a polgármester a tanteremben bemutatott robotokra célzott, amelyek egytől egyig a népszerű dán építőjáték elemeiből épültek. Az önkormányzat különleges együttműködésbe kezdett a T-Systems Magyarországgal: a nemzetközi nagyvállalat egy olyan programot hozott el a XVIII. kerületi iskolának, amelynek segítségével a tanulók projektmunkában egyszerre sajátíthatják el a robotépítés és a programozás technikáját.

Zene után robotika

A cél nem az, hogy a gyerekek játsszanak, hanem hogy tanuljanak – de ha a tanulás lehet élvezetes, ötletes, játékos és kreatív, akkor miért ne legyen az? Ughy Attila, a T-Systems munkatársai és a kezdeményezéshez a szakterületen elért kutatási eredményeivel és az oktatási módszerével kapcsolódó Eszterházy Károly Egyetem szakemberei egyetértettek abban, hogy a gyerekeket csak XXI. századi eszközökkel lehet felkészíteni a XXI. századi kihívásokra.
A T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese, Balogh Attila örömmel mutatta be a kifejlesztett komplex programot, és köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat segített azt az intézménybe eljuttatni. Pásztor Józsefné, az iskola igazgatója pedig azért fejezte ki örömét, hogy az ének-zene oktatásban és a nyelvtanításban már régóta erős Vörösmarty most az iskolai robotikaoktatásban lehet úttörő. Ughy Attila elárulta, azért esett erre az intézményre a választás, mert a tavalyi kompetenciamérésen az idejáró diákok teljesítettek a legjobban a kerületben.

Nincs határ

A bemutató tanórával, pontosabban kiképzéssel folytatódott: Lengyelné dr. Molnár Tünde, az egyetem tanszékvezetője bemutatta az általuk kifejlesztett oktatási programot, amelyet a tanárok felkészítésére alkalmaznak.
A legórobotok egyébként valóban komplex feladathalmazt tárnak a gyerekek elé. Az első feladat – mint minden ilyen építőjáték esetében – az, hogy a tervrajzok alapján megépítsék a droidot, majd egy tablet és a megfelelő alkalmazás segítségével meg kell tanulniuk mozgatni, irányítani azt. A harmadik lépcsőben a programozás elsajátítása következik, és innentől már csak a kreativitásuk szabhat határt számukra.