Szupermenza a gyerekeknek

Írta:  B.Z. 2019.09.29.

Új étkezési korszak a Kapocs iskolában.

Önkormányzati forrásból újította fel a Hungast cégcsoport a Kapocs iskola tálalóját és étkezőjét, amelyeket szeptember 26-án bejáráson tekintettek meg a kerület képviselői.

talalo1

talalo2

talalo3


A többek között a Kapocs Magyar–Angol Két Tannyelvű Általános Iskola közétkeztetését is ellátó Hungast cégcsoporttal az önkormányzatnak olyan megállapodása van, amelynek értelmében az iskolákban bizonyos időszakonként a szolgáltató fejleszti a tálalókat és az étkezőket. Ez történt most a Kapocs iskolában, ahol szeptember 26-án az önkormányzat képviselői bejáráson tekintették meg a felújított helyiségeket és berendezéseket. Az iskolai étkeztetéssel megbízott cég egyben ételkóstolóval is várta a vendégeket. Olyan falatokkal, amelyek a korszerű iskolai étkeztetésben a gyerekek tetszését is elnyerhetik.

Ughy Attila egészen új korszaknak nevezte az iskolai étkeztetés modern berendezésekkel való megoldását, alapvetően másnak, mint amilyenre a korábbiakban mód nyílt. A polgármester elmondta, hogy az itteniek teljesen különböznek az otthoni háztartásban megszokott eszközöktől, hiszen például az új mosogatógép néhány perc alatt elmosogat egy teljes étkészletet. Igaz, hogy ennek megfelelően a berendezés ára is mintegy tizenötszöröse a háztartásokban használt gépekének.

– Az élelmiszerbiztonság és a higiénia a legfontosabb a gyerekeknek nyújtott szolgáltatásban. Az egészséges táplálkozás egyébként is napirenden van, hiszen a kormány döntésének megfelelően ma már egyre inkább a csökkentett só- és cukortartalmú, valamint a minél több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó egészséges ételek jellemzőek a gyermekétkeztetésben. Ahogy ezt a kóstoló megmutatta, lehet ezt a gyerekek számára is elfogadható módon nyújtani – hangsúlyozta Ughy Attila.
A Hungast cégcsoport gasztronómiai igazgatója, Végh Tamás is a gépesítés korszerűsítését nevezte a legfontosabbnak a tálalókonyha megújulásában. Elmondta, hogy az új mosogató nem csupán termelékennyé, gyorssá teszi a folyamatot, hanem a magas hőtartományban történő mosogatás révén a fertőtlenítés is nagyon biztonságos. Mindezen felül modern melegen tartó pult, új sütő és hűtők is szolgálják a gyermekek minél gyorsabb és korszerűbb kiszolgálását.
A gasztronómiai igazgató a tálaló és az étkező hangulatának megváltozására is felhívta a figyelmet.
– Az átalakítással szép színes környezetet kívántunk teremteni. Kicsit trendibbé tenni az étkezés körülményeit, hogy a modern táplálkozásnak megfelelő ételek tálalása mellett ezzel is hozzájáruljunk az étkezési kedvhez.
A hétköznapi ételfogyasztással szemben kicsit vasárnapivá, ünnepibbé akarták tenni mindezzel az iskolai étkezést.
– Azt szerettük volna elérni az iskola étkezési körülményeinek megváltoztatásával, hogy a gyerekeknek ne annyira menzai érzésük legyen, amikor ide belépnek, vagy ha mégis, akkor egyfajta szupermenzára gondoljanak, miközben az ebédjüket fogyasztják.