Nosztalgia nap az imrei vasútállomáson

Írta:  T.L. 2019.10.01.

Kettős jubileumot ünnepeltek szeptember 29-én Pestszentimrén a vasútállomáson, illetve környékén. Éppen 130 éve nyílt meg a lajosmizsei vasútvonal.

Kettős jubileumot ünnepeltek szeptember 29-én Pestszentimrén a vasútállomáson, illetve környékén. Éppen 130 éve nyílt meg a lajosmizsei vasútvonal, és 30 éve alakult meg az erre az alkalomra ünnepséget rendező Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság.
Kétszer futott be a nosztalgia vonat – délelőtt Lajosmizsére menet, délután onnan jövet - a Pestszentimrei állomásra. A Széky Társaság, immár harmadik alkalommal rendezte meg, idén önkormányzati támogatással, a Pestszentimrei Nosztalgia Napot, ami igen gazdag programot kínált a vonatimádó nosztalgiázóknak. Pándy Tamás, a társaság elnöke és csapata, hónapok óta szervezte a jubileumhoz méltó ünnepséget, amelyben volt zene, tánc és ének, sőt a vasutat, vonatot hozsannázó vers is. A vasútállomás mögötti területet, a Vasút utcát, erre az alkalomra lezárták, kis színpadot építettek, hogy zavartalanul „menjen” a program kora délutántól késő estig. A helyi óvodások és iskolások mindent beleadtak vidám, kedves produkcióikba. Zárásként pedig este, Soltész Rezső nosztalgiaműsora táncoltatta meg népes közönségét.

VAA 9961 copy

VAA 9962 copy

VAA 9950 copy


Előtte azonban befutott az imrei állomásra az egész nap várva várt nosztalgiavonat, amelyet százak fogadtak, köztük az önkormányzat vezető is. Ughy Attila polgármester nem először találkozott a szerelvénnyel ezen a napon, hiszen ő már kora reggel felszállt rá a Nyugati Pályaudvaron, hogy Ócsáig utazzon.
-Nagy élmény volt utazni ezen a míves módon összerakott különös hangulatú szerelvényen – mondta. – Végig nosztalgiáztam Ócsáig, hiszen máskor, civilként is szívesen felszálltam rá.
Lévai István Zoltán alpolgármester is többször utazott már a lajosmizsei járaton. Azt is elmondta lapunknak, hogy az állomás környéke hamarosan megszépül, közösségi parkolót hoznak itt létre és a vasútállomás épülete is megújul, a váróteremben pedig szeretnének egy Pestszentimrét bemutató állandó kiállítást létre hozn. Most, ezen a napon is láthattunk régi képeket a városrészről és a régi mozdonyokról a Széky Társaság jóvoltából. A Vasút utcában a gyerekek legnagyobb örömére, a helyi Gép és Eszközgyűjtő Baráti Kör által megmentett régi mezőgazdasági gépeket, köztük az Imrén élő 84 éves Szekeres József által bemutatott száz éves cséplőgépet is, kipróbálhatták az érdeklődök.
A nosztalgia nap fergeteges közös tánccal és tűzijátékkal zárult.