Újabb elismerés a kerületnek

Írta:  K.Gy. 2019.10.06.

Különdíj a Virágos Magyarország versenyen.

 

A bírálóbizottság elnökének díját nyerte el Pestszentlőrinc-Pestszentimre a Virágos Magyarország országos környezetszépítő versenyen. Az elismerést Ughy Attila polgármester vette át a Szépművészeti Múzeumban október 4-én rendezett díjátadó ünnepségen.

virgaos1

viragos2

viragos3

– Fontos elismerésről van szó. Dömötör Tamás kiváló szakember, megtisztelő, hogy figyelmet szentelt a munkánknak, és így ismerte el azt – mondta Kirrné Feicht Ágnes, Pestszentlőrinc-Pestszentimre főkertésze a Virágos Magyarország díjátadóján a Szépművészeti Múzeumban, ahol Ughy Attila polgármester a bírálóbizottság elnökének különdíját vehette át a kerület nevében.

Erdély is beszállt

– A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze az embereket. A célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról is. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, s mindehhez a közösség sem hiányozhat – mondta az ünnepségen elhangzott beszédében Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Jubileumi fa a kerületben

2018-ban a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 25. kiírásának alkalmából a Magyar Turisztikai Szövetség mind a 324 pályázó településnek egy-egy facsemetét – egy oszlopos gyertyánt – és egy emléktáblát ajándékozott. Ezt a facsemetét Ughy Attila és Dömötör István tavaly november 22-én ültette el a Kossuth téren. A gyertyán Magyarországon őshonos, parkokban kedvelt fafajta, a hazai kertkultúrában a XIX. századtól jelen van.


A szakembertől azt is megtudtuk, hogy 333 település nevezett be a versenybe, és az országban hat régiót hoztak létre. Ebben az évben kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőztek meg a városok és a falvak. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe Erdélyből is lehetett nevezni, onnan 13 település vállalta a megmérettetést, s a jövőben fokozatosan kiterjesztik a versenyt a többi határon túli területre is.

Sajátos szellemiség

A XVIII. kerület 1996 óta vesz részt a mozgalomban. A 2010 óta működő önkormányzat különösen fontosnak tartja a jó eredmény elérését, hiszen annak ellenére, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre társasházi településrészekkel, lakótelepekkel is rendelkezik, alapvetően parkos, zöldfelületekben gazdag kerületről van szó, jelentős erdőállománnyal. Az önkormányzat folyamatosan hangsúlyozza, hogy alapvető célkitűzésének tekinti e jelleg megőrzését és gazdagítását, s ennek meghatározó eszköze a parkok, pázsitok, erdőrészek, kertek gondozása.

Már többször nyertünk

Pestszentlőrinc-Pestszentimre évek óta sikeresen szerepel az országos mezőnyben, több díjat is elnyert már különböző kategóriákban. 2018-ban a Brenner János-pihenőparkért, vagyis a vizes élőhely létesítéséért járt az elismerés a zsűritől: akkor a főváros különdíját hozta el a kerület.


„Azért szeretem ezt a versenyt, mert nem arról szól, hogy van-e egy településnek pénze arra, hogy rengeteg virágpalántát vegyen és azt elültesse, hanem sokkal inkább arról, hogy a lakóhely megszépítése mögött van-e valami olyan szellemiség, ami példaértékű és továbbadható a következő generációknak. Szerintem a XVIII. kerületben ez a szellemiség létezik, és ha lenne egy kategória, amiben ezt díjaznák, abban az élmezőnyben lennénk” – mondta Dömötör István alpolgármester 2018-ban Budapest Főváros Különdíjának átvételekor.
A bírálóbizottság elnöke ezúttal éppen ezt a sajátos szellemiséget díjazta. Az elismerés indoklásában kiemelték a Brenner János-pihenőpark és a Kossuth tér megújítását.
A díjátadón Dömötör István és Ughy Attila képviselte a kerületet.