Nyugalmunk őrző szemei

Írta:  G.A. 2019.10.06.

A térfigyelő-rendszert tesztelték október 4-én.

A XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a közbiztonság növelését, értékeink - legyen az régebbi, vagy új fejlesztésű- védelmét szolgáló távfelügyeleti rendszert fejlesztett, bővített és támogatott. Az üzemmód sajtó nyilvános tesztelésére a kerületi rendőrkapitányságon október 4-én került sor.

terfigyelo1

terfigyelo2

terfigyelo3

Kerületünk rendőrkapitánya, Dr. Jánosik István rendőr ezredes köszöntötte a meghívott vendégeket, kiemelve, milyen sokat jelent a bővítés, fejlesztés. A rendszeres bűnmegelőzési tájékoztatáson túl a tárgyi fejlesztéseknek, mint a modern, új távfelügyeleti kamerák szolgálatba helyezése a nyugodt pihenés, kikapcsolódás mellett a bűnmegelőzés céljait is segíti - mondta záró mondatában a kapitány.

- Mint ismeretes, hatalmas kerület a miénk, kezdte köszöntőjét Ughy Attila polgármester. - Minden sarokra nem jut térfigyelő kamera, de szerencsénkre olyan tanácsadók segítették a tervezést, kivitelezést, nem véletlenül nézek a kerületi kapitányra és az itt megjelent önkormányzati munkatársakra, akik megtalálták, természetesen lakossági javaslatok figyelembevételével a térfigyelő kamerák optimális helyeit. Az ilyen fejlesztéseknek, bővítéseknek is köszönhetően a XVIII. és a szomszédos XVII. kerület a bűnügyileg kevésbé fertőzött kerületek közé tartozik.

A rendőrségi térfigyelő központ fejlesztése is megtörtént. Két új, nagy kapacitású szerver üzembeállításával feleslegessé váltak a korábbi öreg berendezések, nem is szólva a térfigyelő központi szoftver fejlesztéséről. A kezelői munkaállomások is felújításra kerültek, így már modern környezetben dolgoznak a rendőrség munkatársai és az őket segítő közterület felügyelők.

- Az elmúlt évek fejlesztései során számos közterület megszépült, tájékoztatott Dr. Lévai István Zoltán, a közbiztonságért is felelős alpolgármester. - Gondoljunk csak a Kossuth, illetve a Hargita térre. Szeretnénk a gyorsan kedvelté vált helyeket megóvni úgy a rongálásoktól, mint a lopásoktól, mert bár nehéz elhinni, de több alkalommal ilyen is történt. A Kossuth tér kameráinak segítségével a jövő generációjának is átmentheti mai szépségét, oázis jellegét.

Nézzük át együtt a bővített, fejlesztett területek névsorát:
A Lakatos (16 kamera) és Glóriett (9 kamera) lakótelepek elavult, analóg térfigyelő rendszerét fejlesztettük. Ennek keretében került az átviteli hálózatainak optikai kábelezéssel való digitalizálására, és az analóg kamerák cseréjére modern IP kamerákra.
17 db új IP térfigyelő kamera telepítése és beüzemelése történt részben a mostanában megvalósult önkormányzati fejlesztések, tér felújítások védelmére:
Lakatos u. - Nefelejcs u. sarok, József u.- Nefelejcs u. sarok, Üllői út - Bartók Lajos u. kereszteződés, Üllői út - Haladás u. sarok, Kossuth tér - Gyöngyvirág u. sarok és K5 előtti terület, Hősök tere, Bókay gödör, Hargita tér, Teleki - Aranyeső u. sarok, Benjámin utcai buszforduló, Fáy u. - Lehel u. - Üllői út sarok.

A térfigyelő kamerák üzemmód tesztelésén részt vett Lengyel György rendőr alezredes, a BRFK informatikai osztály vezetője, Hunyadkürti Szilvia aljegyző, Székely Péter Csaba közbiztonsági referens is.