Gyerekzsivaj szólt a Kossuth téren is

Írta:  B.Z. 2019.10.16.

A Kossuth téri zárórendezvénnyel ért véget október 12-én az önkormányzat idei Gyerekzsivaj programja, amelynek keretében hét játszótér újult meg a kerületben.


Utalva a helyszínre, a Kossuth tér teljes felújításának egy héttel korábbi átadására, Ughy Attila elmondta, hogy a tér megújítása csaknem tíz évvel ezelőtt kezdődött. A polgármester hangsúlyozta, hogy akkor kezdtek el először közösségi tervezés és szervezés keretében azon gondolkodni, hogy meg kellene újítani a teret.
– Azhhoz, hogy egy hosszú ideig elhanyagolt közösségi helyből korszerű városi teret lehessen létrehozni, láthatóan nem rövid idő kell. Ezért mindenki, aki ide jön, igyekezzék közösségi térként használni a teret. Aztán 10-15 év múlva várhatóan a most színpadra fellépni szándékozó fiatalok között is lesznek majd olyanok, akik azon törik a fejüket, hogy az akkori kor igényeinek megfelelően miként lehet majd a teret alakítani. Addig pedig éljen így közösen velünk ez az egy hektáros park – tette hozzá Ughy Attila.

2019.10.11. Kossuth tér 16 of 37 copy

2019.10.11. Kossuth tér 20 of 37 copy

2019.10.11. Kossuth tér 13 of 37 copy

2019.10.11. Kossuth tér 26 of 37 copy

2019.10.11. Kossuth tér 33 of 37 copy

 

Aztán pedig tényleg felléptek a néptáncos fiatalok, de nem a színpadra, hanem rendhagyó módon ezúttal a tér burkolatát választották tánchelyül, ahol rábaközi táncot adtak elő. Már megszokott ugyanis, hogy a Tébláb táncosainak különböző csoportjai az önkormányzat rendezvényeit produkcióikkal színesítik.
Szarvas Attilától megtudtuk, hogy ők a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola 5. osztályos diákjai, akik a Szederinda néptánccsoport tagjai. Az alpolgármester hozzátette: első osztályos koruktól táncolnak a testnevelés óra keretében heti egy órát, ezen kívül pedig délutánonként kétszer másfél órát a Tébláb Művészeti Iskola keretében tanulják a néptáncot. Ebben az iskolában elsős koruktól a nyolcadik osztályig táncolnak a Téblábosok. A legnagyobbak a Bokrétások, akik ezen a hétvégén Jászfényszarun, az egyik legnagyobb néptáncversenyen lépnek fel éppen.

A Gyerekzsivaj programok szervezőjétől, Ricsóka-Müller Gyöngyitől megtudtuk, hogy a téren nincs ugyan külön játszótér, de az utolsó ilyen idei rendezvényt egy impozáns helyre kívánták hozni, ahol azért a gyerekek minden olyan elemet megtalálnak, mint a kerületszerte átadott játszótereken tartott rendezvényeken. Ennek megfelelően játszhattak és ugrálhattak a felfújható gyermekcsúszdán, néptáncelőadást láthattak, majd a Szeleburdi Színház Ludas Matyi című produkcióját élvezhették. Ezúttal is megmozgatott mindenkit a Fittmóka program, valamint a Városgazda Utánpótlás Akadémia Street Dance táncosai is felléptek.
A Gyerekzsivaj program korábbi eseményeihez hasonlóan a gyerekek ezen a napon is menetlevéllel járhatták végig a számukra kijelölt helyszíneket, a különböző állomásokat, ahol pecséteket összegyűjtve ajándékban részesülhettek. Játszhattak a rendőrség szimulációs játékával, illetve megtekinthették ezen kívül a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkagépeit, s a daruskocsival a magasba emelkedve szétnézhettek a Kossuth téren.