Kisbíró dobja hív a vásárba

Írta:  2015.03.22.
Egy megújult piacra térhetnek be március 28-tól a pestszentimrei vásárlók. Az új üzemeltető, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Banyár László szerint a vásártér megőrzi termelői jellegét, de profibban fog működni.
Ne lepődjön meg az a pestszentimrei lakos, aki március 28-án kisbíró dobolását és ékes invitálását hallja a portája közelében. Nem mutatványosok játékának lehet tanúja: az alkalmi szószóló a megújuló hétvégi piac megnyitójára invitál majd mindenkit.

Profibb üzemeltetés kell

Az imreiek nagyon régóta szerettek volna egy saját piacot. Aki ugyanis itt, a kerületnek ebben a részében friss zöldségre, gyümölcsre, esetleg kézműves termékre vágyik, korábban kénytelen volt átautózni vagy átbuszozni a Pestszentlőrincen működő népszerű vásárcsarnokba. Komoly érdeklődés előzte meg tehát a termelői piac 2013. júliusi átadását a Pestszentimrei Sportkastély melletti területen. A nyitás célja pedig már nem egyszerűen azt volt, hogy legyen egy ilyen vásártér, hanem az is, hogy a kor elvárásainak megfelelő termékek kerüljenek a pultra: friss, minőségi, származásukban nyomon követhető hazai zöldségek, gyümölcsök, illetve ilyen jellegű alapanyagokból készült kézműves termékek.

– A piac sikert aratott a kerületiek, elsősorban az imreiek körében. Nemcsak a termékeivel, hanem azzal is, hogy rendszeresen kedveskedtek akciókkal, illetve olyan, az adott szezonhoz köthető rendezvényekkel, mint a szüreti mulatság, a lecsófesztivál, a Márton-napi libavásár – foglalta össze az eddigieket Lévai István Zoltán alpolgármester. – Az üzemeltetés minősége azonban nem volt egyenletes. Hiába vásárolhattak a vevők közvetlenül a termelőktől, ha az áru a piacnapokon hamar elfogyott, és nem volt belőle utánpótlás. Egyre nőtt a lakossági igény egy kiszámítható kínálattal rendelkező, profin működő piac létrehozására. Ezért döntött az önkormányzat a változtatásról.

Húsz standon kezdenek

A képviselő-testület február végén fogadta el a piac átszabását javasló előterjesztést, és határozott úgy, hogy a fenntartói feladatokkal saját cégét, a piacüzemeltetésben már nagy tapasztalattal rendelkező Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-t bízza meg. A Városgazda március 28-ra tűzte ki a nyitást.
– Nem volt nehéz mintát találni, hiszen a Havanna-lakótelepen hosszú ideje működik sikeresen egy piac vállalatunk szakembereinek az irányításával. Ennek a lényege is az, hogy hagyományos piaci termékeket, tehát friss zöldséget, gyümölcsöt és feldolgozott, elsősorban kézműves élelmiszereket kínál a vásárlóknak – magyarázta Banyár László, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója. – Az új imrei piacon ugyanerre lehet számítani. Kézműves jellegét megőrzi, hiszen ez nagyon fontos az itteni vásárlók számára, de a szervezése profi lesz.
Mint arról Banyár László tájékoztatott, húsz árus várja majd a vevőket a kezdőnapon – némelyikük ismerős lehet a Havanna-piacról, illetve az eddigi imrei piacról. A Sportkastély melletti területen összesen 62 stand felállítására van lehetőség, és a Városgazda célja az, hogy rövid időn belül ennyi árus kínálja majd a termékeit.