Gyermekeink védelmében

Írta:  G.A. 2019.11.01.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság új drogprevenciós programot indított, amellyel a 2019/2020-as tanévben szeretnének minél több gyereket, szülőt és pedagógust elérni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság új drogprevenciós programot indított, amellyel a 2019/2020-as tanévben szeretnének minél több gyereket, szülőt és pedagógust elérni. A program első elemeként egy filmvetítéssel kombinált előadásra várták a szülőket október 18-án a Pestszentimrei Könyvtárba.

drogprev1

drogprev2

drogprev3

A rövid, de hatásos programot a téma két kerületi szakértője, Keviczky Csilla rendőr hadnagy és Fábián Mónika rendőr zászlós tartotta. Amellett, hogy felhívták a figyelmet a drog veszélyeire, arra is rávilágítottak, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, saját gyermekeink nem kerülhetnek kapcsolatba a droggal, ilyen csupán távoli helyeken, másokkal történhet meg.
Óriási tévedés ez, erre egy jó neveltetést kapott lány esete is rácáfolt. Mint a filmben látott történetből kiderült, a rossz társaságba keveredett lány nemcsak fogyasztó, hanem terjesztő is lett, amiért letöltendő szabadságvesztést kapott. Azt, hogy mennyire jelen van a drog a környezetünkben, jól szemlélteti az is, hogy a BRFK munkatársai csak az idei első félévben 110 ezer adagnyi kábítószert vontak ki a fővárosi piacról.
A bemutatott harmincperces filmben megszólalt Zacher Gábor toxikológus is: „A KSH felmérése szerint egy felnőtt naponta átlagosan hét percet (!) beszél a gyermekével. Fontos tehát, hogy ez az időtartam jóval hosszabb legyen, és ha a kábítószerről beszélünk gyermekeinkkel, akkor el kell mondanunk, hogy ezek a szerek visszavonhatatlanul megváltoztatnak, ráadásul úgy, hogy abba már nem tudunk beleszólni.”
A toxikológus a kábítószer használatát az orosz ruletthez hasonlította: „Nem lehet tudni, hogy a pisztoly csöve mikor van üresen, és mikor van benne golyó.” Ezzel arra utalt, hogy a kábítószerek összetétele folyamatosan változik, ami miatt gyakran az előállítók sincsenek tisztában a hatásaikkal.
Van kiút – erről Szabó Győző beszélt a filmben, aki könyvet is írt a szerhasználói időszakáról. A népszerű színész elmesélte, hogy kilépett ebből a közegből, az életet választotta.
Oláh-Paulon László alezredes, a BRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője lapunknak elmondta:
– A fővárosban mintegy hatszáz általános és középiskolába szeretnénk eljutni. A célunk az, hogy minél több szülő találkozzon ezekkel a gondolatokkal. A programunk három pilléren nyugszik, a szülők mellett szeretnénk megszólítani a pedagógusokat és a gyerekeket is.