Csak egy erős európai közösség védhet meg

Írta:  B,Z. 2019.11.05.

Megemlékeztek 1956 áldozatairól.

A november 4-i nemzeti gyásznap alkalmából rendezett önkormányzati megemlékezésen megkoszorúzták a XVIII. kerületiek nevében a Hargita téri 1956-os emlékművet.

VAA 3281 copy

VAA 3291 copy

VAA 3278 copy

VAA 3335 copy

VAA 3367 copy

VAA 3386 copy


A szovjetek hadüzenet nélküli gyors és kegyetlen támadása 1956. november 4-e hajnalán kezdődött el hazánk ellen, aminek nyomában ártatlan áldozatok és reményvesztettség maradt. A túlerővel szembenéző fegyveres csoportok az életüket is kockáztatták, és sokan áldozatokká váltak a szabad hazáért, Magyarország függetlenségéért folytatott harcban. A tragédiára és az 1956-ban elesett hősökre és civil áldozatokra emlékeztek november 4-én a Hargita téri 56-os emlékműnél a Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata által a nemzeti gyásznap alkalmából rendezett eseményen.
A koszorúzással és műsorral egybekötött megemlékezésen jelen volt Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, Szaniszló Sándor polgármester, Ferencz István, Kőrös Péter és Somody László alpolgármester, Hodruszky Csaba, a XVIII. kerületi Kormányhivatal képviseletében, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevői és hozzátartozói, a kerületi intézmények vezetői, a pártok és civil szervezetek képviselői.
Szaniszló Sándor a beszédében emlékeztetett 1956 októberi napjaira, amikor a diktatúra jelenében a hatalom birtokosai az új idők uraiként viselkedtek, és azt hitték, ha uralják a múltat, amit átírhatnak tetszésük szerint, és uralhatják a jelent, akkor övék lesz a jövő is. A polgármester elmondta, hogy abban a helyzetben egy kis ország bátorsága sajnos nem tudta megállítani az idegen elnyomás lánctalpas hadosztályait, az európai népek támogatásának hiányában a sok áldozat ellenére is elveszett a magyar szabadság.
– Arra tanítanak minket november 4-e eseményei, hogy kizárólag egy népek sokaságából álló erős európai közösség képes megadni az idegen elnyomás elleni védelmet. Ha ilyen van, csak az Európai Unióra számíthatunk, ezt tartsuk szem előtt – hangsúlyozta Szaniszló Sándor.
A Fröhling-pékségnél várakozó egykori civil áldozatok emlékére kerületi diákok huszonegy mécsest helyeztek el az emlékműnél, majd az önkormányzat nevében Szaniszló Sándor és Kunhalmi Ágnes, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége nevében Csürke Károly, Litavszky Pál és Kovács Lajos, a XVIII. kerületi Kormányhivatal nevében Hodruszky Csaba és dr. Pilcsák Csaba József koszorúzott, valamint elhelyezték koszorúikat, virágaikat az 56-os emlékműnél a kerületi pártok, civil szervezetek, intézmények és a megjelent vendégek is.