Közszemlén a lelkük legbensőbb része

Írta:  B.Z. 2019.11.14.

Önkormányzati dolgozók alkotásai láthatók a Városháza Galériában,

Kreativitás a közszolgálatban címmel nyílt kiállítás november 11-én a Városháza Galériában, ahol az önkormányzati dolgozók különféle műfajokban készített alkotásait mutatták be.
Nyilvánvalóan nem Fabergék, Coco Chanelek, Lucien Hervék, Gerbeaud-k vagy Kondor Bélák állítottak ki a polgármesteri hivatal földszintjén, de érdekes volt látni, hogy eredeti foglalkozásuk gyakorlása mellett mit képesek létrehozni a közszolgáltatásban tevékenykedők az ékszerkészítés, a varrás, a fotózás, a cukrászat és a rajzművészet területén.
A kiállítást megnyitó Császár Bíró Lilla szerint alkotással fejezték ki a jelenben létezésüket, ami azon túl, hogy a látogatónak is néznivalót, élményt ad, saját maguk számára is fontos, jelentős értékű esemény.
– Ezúttal is felmerült az az örökzöld kérdés, hogy hol kezdődik a művész és a művészet, kit fogadunk el igazi alkotónak. Azt-e, akinek erről papírja van, aki valamely művészi csoportosuláshoz tartozik, vagy egyszerűen csak magukat a műveket kell nézni, amelyek magukért beszélnek? – mondta.

vh1

vh2

vh3

vh4

vh5

 

Szerinte értékelni kell önmagában azt, hogy a megnyitó közönsége együtt van, és a lelküknek kedves dolgokat közösen tekinthetik meg, beszélhetnek róluk, és általuk inspirálódhatnak.
– Ezeknek a csodás nőknek talán már az is nagy falat volt, hogy közszemlére tegyék a lelkük legbensőbb részeit – tette hozzá Császár Bíró Lilla.
A kollégáknak, az ügyfeleknek különleges érzés lehetett megismerni a kiállító hölgyek olyan oldalát, amelyről addig fogalmuk sem lehetett. A jövőben már bizonyára más szemmel néznek rájuk, ha valamilyen ügy intézésekor kapcsolatba kerülnek velük. A munkatársak között bizonyára elhangzanak majd ehhez hasonló párbeszédek: ugye, a te izlandi tájképeidet, a te ikonjaidat, korsóról készült fotódat, párnáidat, tortáidat láttam múltkor a kiállításon?
Talán jogos a kérdés, hogy miért csak a hölgyek között találtak vállalkozó szelleműeket, akik kedvtelésük vagy akár szenvedélyük egy-egy megnyilvánulását a közönség elé tárták. A férfiak között nincs olyan, aki alkotótevékenységgel feledtetné a mindennapok egyhangúságát önmagával és másokkal, vagy csupán a bátorság kevesebb a lélek ilyen mértékű megmutatására?
A Kreativitás a közszolgálatban című kiállítást november 20-ig láthatjuk a polgármesteri hivatalban.