Tudományos napot tartottak a dél-pesti orvosok

Írta:  B.Z. 2019.11.27.

Egészségügyi továbbképzés jelleggel idén 36. alkalommal tartották meg tudományos napjukat a dél-pesti egészségügyi dolgozók.

Egészségügyi továbbképzés jelleggel idén 36. alkalommal tartották meg tudományos napjukat a dél-pesti egészségügyi dolgozók november 22-én a Rózsa Művelődési Házban.
Ha létezik egyáltalán olyan, hogy az ember jókor jó helyen kíván rosszul lenni, akkor erre a legmegfelelőbb alkalom a dél-pesti egészségügyi dolgozók tudományos napja lehetett volna a Rózsa Művelődési Házban, hiszen ott november 22-én annyi gyógyító volt koncentráltan együtt, hogy ott nagy biztonsággal tehette volna meg.

VAA 4852 copy

VAA 4856 copy

VAA 4887 copy


– A 36. alkalommal jöttek itt össze az orvosok, hogy megbeszéljék egymás között a saját szakterületükről hozott tapasztalatokat, újdonságokat, érdekességeket – köszöntötte a résztvevőket dr. Szebényi Attila, az eseményt szervező Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.
Köszöntőjében Szaniszló Sándor is a rendezvény hagyományaira hívta fel a figyelmet, hiszen – mint mondta – ez a tudományos nap már évtizedek óta hozzájárul ahhoz, hogy a XVIII. kerületben színvonalasabb legyen az egészségügyi ellátás. A polgármester hangsúlyozta: városvezetőként azt tudja felajánlani a kerületiek egészségének megőrzése érdekében, hogy az önkormányzat továbbra is egyik legfőbb feladatának tekinti az ilyen típusú rendezvények támogatását.
– Az általános egészségügyi helyzet tekintetében Pestszentlőrinc-Pestszentimre a középmezőnyben foglal helyet, ami a kerületi orvosok munkáját dicséri, hiszen sokszor igen nehéz körülmények között kell dolgozniuk. Az önkormányzat részéről azért kell minél több erőfeszítést tenni, hogy az orvosok munkája ne csak erkölcsileg, hanem anyagi szempontból is megbecsült legyen – mondta, kiemelve: a költségvetési rendeletalkotás előtt álló önkormányzat minden évben egy kicsit jobb körülményeket kíván teremteni az egészségügyi ellátáshoz.
A tudományos napon négy blokkba osztva 22 előadás hangzott el többek között az orvos és a beteg közötti kommunikációról, az időskori immunrendszerről, a betegjogokról, az egészségügyi ellátás új kihívásairól a klímaváltozás közepette, a gyógyszerfüggőségről, a horkolásról, a hiperaktivitásról, a kamaszkori magatartászavarokról.
A laikus számára talán az egyik legérdekesebb dr. Pilling János pszichiáter előadása volt a kezelések kockázatának kommunikációjáról. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete kutatója előadásának egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy az orvos és a beteg kommunikációja során fontos a páciensben tudatosítani azt, hogy felnőtt, cselekvőképes emberként elutasíthatja az esetleg mellékhatásokkal járó kezelést, de ezzel is kockázatot vállal, méghozzá lényegesen súlyosabbat, mint amennyi kockázatot maga a kezelés hordoz. Az előadó a kockázati kommunikáció konkrét technikai fogásait is megosztotta a hallgatósággal.
Mindezek mellett érdekes előadásokat hallhattak a konferencia résztvevői a kardiológia, a diabetológia, az urológia, a sebészet, az onkológia, a mentálhigiénia, a fül-orr-gégészet és fej-nyaksebészet, valamint a pszichiátria más tárgyköréből is. Az egyes blokkokat követően párbeszédek alakultak ki a szakma jeles képviselői között az elhangzott előadásokról.