Élményekből történelem

Írta:  K.Gy. 2019.12.03.

Szép évfordulót ünnepelt november 29-én a Vándor Óvoda: a Szentlőrinc-lakótelep jól ismer intézménye 45 éve nyitotta meg kapuit.

Létezik egy fontos szakkönyv, amely az óvodás korú gyerekeknek segít fejlesztő feladatok ismertetésével a tanulásai nehézségek megelőzésében. A Szentlőrinc-lakótelepen működő Vándor Óvoda Katica csoportjának óvónői egy ideje keresik ezt a könyvet – erről az intézmény közösségi oldala is beszámol egy szeptember eleji bejegyzésben. A keresést nehezíti, hogy a kötet 2007-ben jelent meg legutóbb a hazai piacon. Nem véletlenül volt hát nagy a meglepetés november 29-én, az óvoda 45 éves jubileumi ünnepségén, amikor Ferencz István alpolgármester azzal kezdte ünnepi köszöntőjét, hogy személyes ajándékként átnyújtotta a könyvet Szűcs Viola Emíliának intézményvezetőnek.

VAA 5891 copy

VAA 5878 copy


Jó év volt a kerület számára az 1974-ves – fogalmazott Ferencz István –, hiszen ekkor számos óvoda nyílt meg Pestlőrincen és Pestimrén, köztük a Vándor is. Mint az az alpolgármesteri méltatásból is kitűnt, az intézmény kitűnően megtalálta küldetését a lakótelepi környezetben, a hetvenes évek óta több generációt bocsátott már útjára. Időközben szoros munkakapcsolatot alakított ki a szomszédos Fecskefészek bölcsődével és Darus iskolával, így egy olyan oktatási-nevelési egység jött létre, amely a nyolcadik évfolyam végéig otthont adhat az itt lakó gyerekeknek. A Vándorban a kilencvenes évek óta német nemzetiségi csoport is működik, így az ide járó gyerekek a német nyelvvel, kultúrával is ismerkedhetek.
Szűcs Viola Emília így foglalta össze az elmúlt négy és fél évtizedet:
– Generációs sora járt már ide, és mindenkinek vannak emlékei az itt töltött napokról, évekről. Ezekből az emlékekből áll össze a Vándor Óvoda 45 éve – mondta.