A környezetbarát közlekedés a jövő útja

Írta:  Puskás Attila 2019.12.09.

Zöld gondolkodás a repülőtereken és vonzáskörzetükben.

Az év végén lezárul az a két és fél éves nemzetközi program, melynek során hazai és külföldi szakemberek vizsgálták a közép-európai repterek multimodális, intelligens és alacsony CO2 kibocsátású megközelíthetőségének, közlekedési hálózatba való integrációjának lehetőségeit.
Az elsődleges cél, hogy a reptér és környezete közötti utas- és teherforgalom során elhasznált energia mennyisége, és a környezetszennyezés mértéke csökkenjen.

VAA 6259 copy

VAA 6271 copy

VAA 6304 copy

VAA 6314 copy

A LAirA elnevezésű projekt Budapesten megtartott záró konferenciájának egyik legfőbb üzenete, hogy egyszerű megoldásokkal jelentősen csökkenthető a repülőterek használata során keletkező környezetszennyezés mértéke.
Egy repülőtér ma már nem csak a légiközlekedést szolgálja. Egyrészt a repülőtéren is számos szolgáltatás működik, ami az utasok kényelmét biztosítja, de a repülőterek környékén is vállalkozások tucatjai működnek. Nem csak napi több tízezer utas, hanem több ezer munkába igyekvő ember is használja a légikikötők felé vezető utakat, közlekedési lehetőségeket.

- A projekt a közlekedés olyan irányú fejlesztéséről szól, amiben rendkívül fontos a karbon-semlegesség, az alacsony széndioxid-kibocsátású megoldások alkalmazása – mutatott rá a konferencia megnyitásaként köszöntőjében Kőrös Péter alpolgármester. - Ez a legfontosabb, ugyanis zöld gondolatiság nélkül nem létezhet modern, felelős európai gondolkodás. Az önkormányzat kiemelt feladatként kezeli a légszennyezettség csökkentését, és ebben is partnerként tekint a Budapest Airportra, hiszen a repülőtér szerves része a XVIII. kerületnek. A növekvő közlekedési igények pedig a közlekedési szolgáltatások megújítását teszik szükségessé.

A december 5-i konferencián számos környezetbarát közlekedési megoldásról hallhattunk. Egy város és repülőtér közötti közlekedési kapcsolat hamarosan elképzelhetetlen lesz elektromos autóbuszok, vagy a belvárost a repülőtérrel közvetlenül összekötő közvetlen vasútvonal nélkül. A környezetszennyezés csökkentését segítheti az e-járművek segítségével működtetett autó megosztó szolgáltatás is. Az intelligens közlekedési rendszerek alkalmazásával például a repülőtéri útvonalak, vagy éppen a parkolók által okozott környezeti ártalmak is csökkenthetők: egy telefonos applikáció segítségével megelőzhető lehet a parkolóhely keresése közbeni körözgetés, hiszen a rendszer azonnal az üres parkolóhelyhez irányítja a sofőrt.

A repülőtéren, illetve a környéken dolgozók számára alternatívát jelent a kerékpáros közlekedés. Felmérések során kiderült, hogy életkortól függően 5-10 kilométeres távolságon belül teljes mértékben elfogadható alternatíva a kerékpárral való munkába járás. Jó példa erre a dubrovniki repülőtér dolgozói által létrehozott kerékpáros klub, melynek tagjai nem csak munkába járnak biciklivel, hanem különböző kerékpáros közösségi programokat is szerveznek.

A LAirA projekt keretében tehát elindult a reptéri megközelítést javító, alacsony szén-dioxid kibocsátású közlekedési megoldások elemzése, tervezése. A jövő ad választ arra, hogy mit és mikor lehet mindebből megvalósítani.