A kerületben felkerült az i-re a pont

Írta:  Gyuricza Péter 2019.12.20.

Kumhalmi Ágnes: „Hangosan és erőteljesen képviselem a kerület és a főváros ügyeit."

Pestszentlőrinc-Pestszentimre országgyűlési képviselője, Kunhalmi Ágnes 2018-ban nyert egyéni országgyűlési mandátumot. Ellenzéki politikusként az egyik legaktívabb szereplője a parlamentnek. Ugyanakkor a kerületben is rendszeresen jelen van, lehet vele találkozni, beszélgetni. A 2019-es év legjelentősebb eseményének az október 13-i önkormányzati választást, annak eredményét tartja. Ezúttal nemcsak politikai értékelésre kértük, hanem arra is, hogy idézze fel a számára emlékezetes családi karácsonyokat, de az is kiderül, hogy mit vár a 2020-as évtől.

 4.A 2

- Egy évvel ezelőtt az MTVA székházában tiltakoztak. Gondolta volna, hogy egy év elteltével is ez lesz a kiindulópont, ami miatt tovább szigorítják a parlamenti szabályokat?
- Hogyne, hiszen a Fidesz természetéből fakad, hogy mindent kontroll alá akar vonni. Egy évvel ezelőtt nemcsak az MTVA-ban tiltakoztunk képviselőtársaimmal, hanem az egy évvel ezelőtt áterőltetett rabszolgatörvény ellen is. Az volt az első apropó, hogy az ellenzék összekovácsolódott és az MSZP ebben óriási szerepet játszott. Akkorra megértette végre minden párt azt a választói igényt, hogy ma nem az a kérdés, hogy mi van a Jobbikkal, a DK-val, az MSZP-vel vagy a Momentummal, hanem hogy egy nagy, köztársaságpárti ellenzéket szeretnének látni, amely október 13-án be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek is köszönhető, hogy ma - amikor már a színházigazgatókat is központilag akarják kinevezni - olyan emberek szólalnak meg az átalakítás ellen, akik fél évvel ezelőtt még nem tették volna. És miközben a kormány a békülékenység jegyében akar politizálni a köztársaságpárti önkormányzatokkal, aközben azt látjuk, hogy minden szinten be akarja darálni az önkormányzatok függetlenségét. Ennek jegyében megszületett az iparűzési adó újraszabályozása, a helyi építésügyi hatóság teljes államosítása és itt van a legújabb, a művészekre, a kultúrára, a könyvkiadásra szabott szájkosártörvény. Orbán nem bírja elviselni, hogy a fővárosban és jelentős vidéki városokban elvesztette a hatalmát, és bizony, menetelünk 2022 felé, és ha az összefogás, az egy közös lista és az egy-egy elleni jelöltség egy miniszterelnök-jelölttel meg tud valósulni, akkor bármi megtörténhet Magyarországon. Azt hiszem, a hazai demokraták, a köztársaságpártiak a rendszerváltásnál is nagyobb csatára készülhetnek a következő években, hiszen most nem egy külső, szétesőben lévő hatalmat kell legyőzni, hanem most a magyar nemzetnek a saját belső félelmeivel, démonaival, csalódottságával kell szembenézni.
- A rabszolgatörvény alkalmazására nemet mondott a Fővárosi Közgyűlés, de Pestszentlőrinc-Pestszentimre is.
- Ezt sikernek tartom, hiszen most látszik igazán, milyen az, amikor egy fővárost más szellemben vezetnek és kiderül, hogy van alkupozíciónk. Tehát ma már egy atlétikai világbajnokságot nem lehet csak úgy megrendezni. És a rabszolgatörvényt sem alkalmazzuk a XVIII. kerületben sem, miként az embertelen kilakoltatásokat is megszüntette a főváros ugyanúgy, ahogy mi és más kerületek is. Most látszik igazán, hogy egy autoriter hatalommal szemben mekkora előny, ha van kontroll, mert így megnő az emberek mozgástere és lehetősége is az érdekeik érvényesítésére, de messze nem vagyunk még készen. Ahhoz, hogy valóban letehessük a negyedik köztársaság alapjait, hogy fejlődő, de mégis emberséges, demokratikus politizálás legyen Magyarországon, azért újra meg újra kell harcolnunk nekünk is. Ezt egy nemzet sem kapta a történelme során ingyen.

 Menni vagy maradni?

- Olykor a baloldalon is felmerül az a gondolat, hogy az ellenzéknek ki kellene vonulnia a parlamentből.
- Azt hiszem, ez a vita október 13-án eldőlt. Sokan mondták, hogy az ellenzék, amíg a parlamentben politizál, addig ilyen politikai rendszerben képtelen sikereket elérni. Ennek ellenére a fővárost és nagyon sok kerületet, illetve vidéki várost meg tudtunk nyerni, sok településen közgyűlési többségünk lett. Ráadásul, ha valaki a parlamentarizmust újra akarja építeni Magyarországon, akkor nem vonulhat ki onnan. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, ezért balgaság lenne ilyen politikai helyzetben eldobnia magától az ellenzéknek a parlamenti jelenlét lehetőségét. Ugyanakkor minden épeszű ember tudja, hogy nem a parlamentből lehet megnyerni 2022-őt.
- Ugyanakkor a kormánypártok vagy éppen Kövér László mindent elkövet annak érdekében, hogy lejjebb csavarja az ellenzék hangerejét. Ráadásul korlátozzák a lehetőséget, hogy országgyűlési képviselők közintézményekbe menjenek ellenőrizni azok működését.
- Ez a legdurvább, az ellenőrzés jogának csorbítása.
- Az ellenzéknek milyen eszközei lesznek 2020-ban?
- Az együttműködés a legnagyobb erőnk, a Fidesz ettől fél a legjobban. Ezért van az, hogy minden szinten megpróbálja korlátozni, konkrétan ellehetetleníteni, megszüntetni az ellenzéki képviselők ellenőrzési, vagyis az ellenzéki szavazók képviseleti jogát.
- Egyéni országgyűlési képviselőként mi marad meg 2019-ből vagy ellenzéki képviselőként mi jelenthet sikerélményt? Azt látjuk, hogy ön is sorra nyújtja be a törvénymódosító javaslatait.
- Legutóbb az iparűzési adó módosítása ellen is benyújtottam.

 

Baconos csirkemell

A húst vágjuk apró kockára, sózzuk (vegeta is lehet), borsozzuk, csipet szerecsendiót és egy csipet fokhagymát is adhatunk hozzá.
Négy evőkanál tejföllel, két tojással, a 20 dkg reszelt sajttal és az összevágott hússal masszát készítünk. (Van aki lisztet is tesz bele, én nem szoktam.)
Az őzgerinc formát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és beletesszük a bacon csíkokat, úgy, hogy fedjék egymást és a szélük kilógjon a formából. A húsos masszát belekanalazzuk, majd ráhajtjuk a szalonnát.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon 45 percig sütjük. Amikor megsült, kifordítjuk a formából, meghintjük a maradék sajttal és pirosra sütjük.
Hidegen is nagyon finom.
Jó Étvágyat!

 


- Így van és futószalagon szavazzák le, szóval ez furcsa kettősség, mert a leszavazás frusztráló, másrészt azért csak megmaradt valami pozitívumként is ebből az évből.
- Hogyne, sok pozitívum megmarad. Már a 2018-as év sikert hozott azzal, hogy az országgyűlési választásokon – a négy évvel korábbi 56 szavazat lemaradás után - a kerületben végre fordítani tudtunk. Amit pedig 2019. január elsején kívántam, az valóra vált. Egy politikus pedig mi mást kívánhat, mint hogy sikeres legyen a választáson. Büszke vagyok, hogy a fővárost Karácsony Gergely vezetésével sikerült köztársaságpártivá tenni, és nem rejtem véka alá, hogy büszke vagyok önmagamra, a Gergely mellett betöltött szerepemre a kampányban, de a mellette dolgozó egész csapatra is. De amire a szívem mélyén a legbüszkébb vagyok, az természetesen az, hogy a XVIII. kerületben felkerült az i-re a pont. Hogy Szaniszló Sándor polgármester lett, és ez a fantasztikus csapat jött össze mellette. Az új kerületvezetők azon dolgoznak, hogy a XVIII. kerület, pótolva az elmúlt évek hiányosságát, elinduljon a sikeres kerületek útján. Most rajtunk a sor, hogy bebizonyítsuk, hogy ilyen erős értelmiségi és vállalkozói bázissal rendelkező kerületnek, mint Pestszentlőrinc és Pestszentimre igenis be kell lépnie a fejlődő kerületek sorába.

Mindig hosszú levelű fenyőfánk volt

- Hagyjuk kicsit a politikát és meséljen arról, milyenek voltak gyerekkorának karácsonyai? Milyen képeket, illatokat, hangokat szokott felidézni?
- Most, 37 évesen is abból töltekezem, amit az első 14 évben Kiskunmajsán kaptam, és amit persze azóta is kapok, hiszen a gimnáziumot már Budapesten végeztem. A nagypapáéknak -sajnos már nem élnek – volt egy tanyájuk is. Élénken él bennem, hogy az öcsémmel karácsonykor kivittek bennünket oda, amíg anyáék feldíszítették a házat és a nagy karácsonyfát. Nálunk hagyományosan hosszú tűlevelű fenyőfa volt. Sajnos alig lehet már kapni ezt a fenyőfajtát. Annak sosem felejtem el az illatát. Amikor tatáék és a mama behozott bennünket a tanyáról, akkor lényegében nem mertünk bemenni a lakásba, mert már a konyhaablakból láttuk, hogy valami hatalmas csillogó karácsonyfa van bent az ebédlőben a lépcsőfordulóban, és amikor a nagymama bekopogtatott az ablakon, anya már szaladt is ki a garázsba és csengővel várt bennünket. Az öcsémmel földbe gyökerezett a lábunk minden évben, hogy minket várt az angyalka, és szólt a kiscsengő. Ilyenkor a mamáék velünk vacsoráztak. Karácsony másnapján pedig hatalmas karácsonyi ebéd volt nálunk, mert édesapám és a testvérem is István. Néha több mint húszan voltunk az előszobában, plusz a karácsonyfa, ma azt sem tudom, hogy fértünk el. Jöttek apukám testvéréék, a nagymamák, keresztszülők és mindenki hozott süteményt is. Természetesen anyukám már egy héttel előbb elkezdett sütni. Ez a hagyomány aztán abbamaradt, mert felnőttek a gyerekek, mindenkinek saját családja lett, és már ki-ki a saját családjával töltötte a karácsonyt.
- Idén milyen lesz a karácsony?
- Meghitt. Hagyományosan otthon ebédelünk Kiskunmajsán a szüleimmel és az öcsémék családjával, de vacsorázni már Csepelen fogunk a pároméknál. Karácsony után majd visszamegyünk Kiskunmajsára a szüleimhez még pár napra.
- Az lesz a politikai szieszta?
- Lényegében igen, de egy politikus nem tud kibújni a bőréből, nem tudunk meglenni hírek nélkül. A családunk egyébként mindig politizált, a karácsonyi asztalnál is beszéltünk az ország dolgairól. Nagyon kritikus a család, és bár mindig baloldalra szavaztak, de megvolt a véleményük mindenről. Ezt hozom magammal.
- Átvette a stafétabotot, vagyis a fakanalat az édesanyjától?
- Igazából édesapámtól és édesanyámtól is. Bográcsban pörköltöt főzni apámtól tanultam, a töltöttkáposztát anyámtól, a halászlevet nagypapa és apa is nagyon jól tudták elkészíteni. Anyától tanultam meg kalácsokat sütni, szerintem díjnyertes a túrós pogácsánk, és mindig van saját magam által kikísérletezett főzött krémes csokoládétorta is.

Kicsit mindenki gondoljon saját magára

- Mit kíván a kerület lakóinak karácsonyra és az új évre?
- Határozottan azt, hogy ennyi választási év után kicsit pihenjenek meg, de ne forduljanak el a közélettől. Nyugodjanak meg, mert jó kezekbe került a kerület. Mi nemcsak azoknak leszünk a képviselői, akik ránk szavaztak, így azok is megbékélhetnek egy picit velünk, akik adott esetben nem ránk adták a voksukat. A másik, amit kívánhatok, és ez már nem politika, hogy kicsit mindenki gondoljon saját magára. Szeresse saját magát, mert akkor megnyugvás lesz a lelkében is. Tudom és látom a hozzám fogadóórákra eljövőkön is, hogy iszonyat nagy a hajtás, ellátni a családot, úrrá lenni a problémákon, hogy sokszor azt az egy életet, amit kapunk, nagyon nehéz leélni, de senki ne felejtse: egy élete van mindenkinek.
- Egy év múlva mivel lenne elégedett?
- Politikailag azt szeretném visszaigazolva látni 2020-ban a XVIII. kerületben, hogy jó embereket választottak, hogy azokból a forrásokból, amelyeket most sikerül megszerezni, elkezdődnek az útfelújítások vagy a csatornázás utáni problémák felgöngyölítése. Akkor lennék elégedett, ha az ütemnél, amit megterveztünk, kicsit gyorsabban lehetne a hiányosságokat pótolni. Ezt várom az önkormányzat vezetésétől. Ahogy ők meg azt várják el tőlem, hogy továbbra is nyitva legyen az ajtóm mindenki előtt, hogy hangosan és erőteljesen képviseljem a kerület és a főváros ügyeit. Végül egy folyamatosan egységesülő, egyre inkább összekapaszkodó ellenzéket szeretnék látni. Ezek a politikai vágyaim, ezzel elégedett lennék jövő karácsonykor.
- És mi az emberi vágya, célja?
- A családalapítás, de azt hiszem, ez egy olyan terv, amit ha akarnék, se tudnék eltitkolni a választók és a nyilvánosság elől. Úgyhogy ha nekem kívánni szeretnének valamit a kedves választók, akkor az legyen, hogy ez sikerüljön.