Folytatódnak az útfelújítások

Írta:  2015.05.05.
A tavasz beköszöntével egyre több helyen tapasztalhatjuk, hogy folytatódik a kerület fejlesztése. Megújul a Kossuth tér, májusban újabb útfelújítások kezdődnek, júliusban a Baross utca–Margó Tivadar utca kereszteződésében is elindul a körforgalom kialakítása, a csatornázás pedig lassan a végéhez közeledik. Április végén Ughy Attila polgármester kezdeményezésére Almássy Kornél, a BKK Közút Zrt. vezérigazgatója látogatott a kerületbe, hogy a lehetséges további útfelújításokról egyeztessenek.
Legutóbbi számunkban már beszámoltunk a Kossuth téren zajló fejlesztésekről, amelyek keretében a térfelújítás mellett fővárosi beruházásban a távhővezetéket is kicserélik. A csatornázási munkákról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, a Baross utca–Margó Tivadar utca kereszteződésében megvalósuló körforgalomról pedig az építkezés kezdete előtt szeretnénk részletesebb tájékoztatást adni.

Újabb szakaszok

Az idén mintegy 1,5 kilométer hosszúságú fővárosi kezelésű utat – Dózsa György utca, Vasút utca, Törvény utca – biztosan korszerűsítenek a BKISZ keretében, ám a további felújítások érdekében megbeszélést kezdeményezett Ughy Attila polgármester.
– Olyan fontos, nagy forgalmú szakaszokról tárgyaltunk, mint az Üllői út Béke téren túli külső szakasza vagy a Ráday Gedeon utca. Ezenkívül további három út: a Besence utca, a Közdűlő út és az Ipacsfa utca került szóba. Ha valamennyi általunk kért útfelújítás nem is valósulhat meg az idén, az ilyen megbeszélések hasznosak, mert a kimaradó szakaszok jövőre elsőbbséget kaphatnak. Természetesen mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a csatornázás befejeztével minél hamarabb új aszfaltborítást kapjanak az érintett szakaszok – mondta a polgármester.

Több fejlesztés

A bejárást követően Almássy Kornél elmondta, hogy a már biztosan megvalósuló három útfelújítás mellett lehetőséget lát további korszerűsítésekre is, ám ezek összefüggnek más fővárosi fejlesztésekkel.
– Egyrészt vannak olyan fővárosi beruházások, amelyeknek a befejezése előtt értelmetlen lenne felújítani a környékbeli utcákat, míg más esetekben azt kell figyelembe vennünk, hogy hol vannak halaszthatatlan munkák, és azokat mekkora összegből tudjuk elvégezni – tájékoztatott a vezérigazgató. – A költségvetésünk adott, az idén 7 milliárd forintot költhetünk útfelújításra. Természetesen minden kerület azt szeretné, hogy minél több út újuljon meg náluk, ám nekünk azt is figyelembe kell venni, hogy az egyéb fejlesztésekkel miként vannak ezek a tervek összhangban. Csak egyetlen példát említenék. A budai fonódó villamosrendszerhez új járműveket szerzett be a főváros, és ezek megfelelő használata érdekében járdaszigeteket kell átalakítani. Ahol elegendő a járdasziget kialakítása, ott pénzt tudunk megspórolni, amelyet más felújításnál használhatunk fel. Ám ahol a járdasziget mellett útfelújítást is kell végeznünk, ott többe kerül a rekonstrukció. Ezek a feladatok a következő hetekben tisztázódnak, és ennek tükrében dől el, hogy a biztosan megvalósuló útfelújítások mellett mely szakaszokat korszerűsíthetjük még ebben az esztendőben a XVIII. kerületben.
Májusban kezdődik

A három biztosan megújuló szakasz:
Dózsa György út (az Ózon utca és az Ültetvény utca között 530 méteres részen májusban);
Vasút utca (a Nemes utca és a Törvény utca között 660 méteren augusztusban);
Törvény utca (a Vasút utca és a Címer utca között 220 méteren augusztusban).
 

A bejáráson nem csupán a további lehetőségekről egyeztettek, de megtekintették a tavaly felújított Petőfi utcát is.
– A rekonstrukció tapasztalatait egyeztettük, hiszen néha egy-egy csatornafedél vagy járdaszegély kialakítása is bosszúságot okozhat. Nem csak az számít, hogy mekkora területet újít meg a BKISZ, hanem az is ugyanilyen lényeges, hogy az építkezés befejeztével mindenki elégedett legyen a munkával – tette hozzá Lévai István Zoltán alpolgármester.