Ingyen füzetcsomagot kapnak az iskolások

Írta:  2015.07.16.
Az elmúlt évhez hasonlóan ingyenes füzetcsomaggal támogatja az önkormányzat a kerületi általános iskolás gyerekek tanévkezdését.
Az önkormányzat igyekszik a gondok egy részét levenni a szülők válláról azzal, hogy hozzájárul a szünidő tartalmas eltöltésének, valamint az iskolakezdésnek a költségeihez. Ami a szünidőt illeti, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nek köszönhetően a kerületi iskolákba járó, 6-14 év közötti diákok a nyár folyamán egy alkalommal ingyenesen, egyébként pedig kedvezményes áron úszhatnak a Bókay-kerti Park uszodában. Egy másik felajánlásnak köszönhetően a pedagógus-közösségek által kiválasztott kitűnő tanulmányi eredményű diákok ingyen, az összes többi diák pedig 20 százalékos kedvezménnyel látogathatja a Bókay Kalandparkot.

Az önkormányzat tavaly döntött úgy először, hogy a tanév kezdetén az általános iskolás diákok ingyen kapnak füzetcsomagot. Erre az állami és az egyházi fenntartású intézmények tanulói egyaránt jogosultak, vagyis ebben az évben összesen 8663 gyerek. Érdekesség, hogy a füzetcsomag borítójára a kerület iskoláiban meghirdetett, a Kedvenc tantárgyam című rajzpályázat tizenhat nyertes műve kerül.
Az előterjesztést megszavazta a képviselő-testület, de néhány ellenzéki hozzászólásban felvetettek fontos kérdéseket. Kassai Dániel (LMP) szerint nem átgondolt ötlet, hogy a tehetős és az átlagos keresetű családok pontosan ugyanazt a kedvezményt kapják, mint a kisebb jövedelműek. Kőrös Péter (MSZP) és Petrovai László (PM) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ami jó a családoknak, nem jó a vállalkozóknak: a papírboltok ugyanis éppen a beiskolázási időszakban termelik ki bevételeik jelentős részét, ha tehát az önkormányzat esetleg nem a kerületi üzletektől rendel, rontja azok versenyhelyzetét.
Ughy Attila előterjesztő a válaszában úgy fogalmazott, hogy a szociális alapú differenciálásra nincs mód, a jogosultság szűrése nehézkes és indokolatlanul drága volna. A vállalkozások mellett egyébként a szülők is időben értesítést kapnak, hogy tervezni tudjanak. Maga a csomag pedig összesen tíz füzetet tartalmaz, aminél többre van szükség egy tanév során, a vállalkozásoknak tehát nem kell aggódniuk jelentős bevételkiesés miatt.
Így tehát a döntés értelmében a kerületi általános iskolások megkapják tanévkezdéskor az ingyenes füzetcsomagot.