Jégre vitték a bulit

Írta:  2011.01.25.
A december 27-én megnyílt ideiglenes szabadtéri jégpálya nyitva tartását meghosszabbította a Bókay-kert: a létesítmény február 27-ig várja a vendégeket. A döntés is azt mutatja, hogy a kezdeményezés sikert aratott, a kerületiek örömmel vették birtokba és használják az idén először felállított pályát.

Családi versenyek, tréfás vetélkedők és bohócprogram fogadta azokat, akik január 15-én délelőtt kilátogattak a Bókay-kertben még decemberben létrehozott műjégpályára. A rendezvény már azt a szellemiséget tükrözte, amelynek megteremtését Petrovai László képviselő, az ötlet gazdája még decemberben felvetett: legyen ez a szabadtéri műjégpálya igazi bulizós hely!
 
Kihelyezett testnevelés órák
 
A városvezetés azonnal rábólintott a tervezetre, és mivel támogató is akadt (a Budapest Airport Zrt bruttó 6 millió forinttal járult hozzá a költségekhez), hamar létrejött a szerződés a szolgáltatóval: december 27-én megnyílt a pálya. Az ünnepek alatt a teljes nyitva tartási időben látogathatták a kerületiek a melegedővel, büfével felszerelt létesítményt a kerületiek, az iskolai szünidő vége óta pedig délelőttönként a helyi iskolák tartanak itt kihelyezett testnevelés órákat – a diákok nagy örömére.
 
Bohóc a jégen
 
Az eredeti tervek szerint a pálya február 5-ig várta volna a korisokat, de Lévai István Zoltán alpolgármester már akkor előre jelezte: ha a kezdeményezés sikert arat, a szerződés szerint lehetőség lesz a hosszabbításra is. Január közepére pedig eldőlt, a hosszabbítás szükséges is: a pálya tehát egészen február 27-ig szolgálja a kerületiek kikapcsolódását.

Az ötletgazda, Petrovai László nem csak azért büszke a kezdeményezésre, mert láthatóan sikert aratott az elképzelés a kerületiek között, hanem azért is, mert igazi összefogás eredményeként valósulhatott meg. A jégpálya ötletét valóban én jeleztem először a polgármester úrnak - az előkészítésben döntően az LMP Oktatási, Kulturális, Sport és Ifjúsági Bizottságának külső delegáltja, Kovács Orsolya vett részt, azaz ez a kezdetektől fogva nem egyéni kezdeményezés, hanem csapatmunka volt.
 
Egyértelműen nagy sikerrel működik a jégpálya – tájékoztatott a tapasztalatokról Lévai István Zoltán alpolgármester. – Az iskolák számára biztosított időszakban naponta átlagosan 100 gyerek korcsolyázik, míg a hétvégenként a családi napokra telik meg a pálya. A kerületiek azért is nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, mert a városligeti műjégpálya felújítás miatt zárva van, ráadásul sokkal közelebb van számukra, mintha Zuglóba kellene utazniuk.
A létesítmény tehát a téli hónapok alatt a kerületiek kedvelt szórakozóhelye lett. Január 15-én a közönség elé csusszanó jégbohócot is alaposan megtelt pálya fogadta.
Már korábban értesültünk róla, hogy elkészült ez a pálya, de most jött el az idő, hogy a lányom, Linda először húzzon korcsolyát a lábára. Én Pesterzsébeten, a Jégcsarnok közelében dolgozom, korábban kézenfekvő volt, hogy oda ugorjunk át, ha korcsolyázni szeretnénk. Sokat jelent, hogy most itt, a lakásunk közelében is korizhatunk, és csak ráadás, hogy egyéb szórakoztató programok is vannak – mondta Szűcs Bulcsúné, aki 5 éves kislányával jött ki a pályára.
 
Vonzó hangulat
 
Mindez persze nem jelenti azt, hogy csak családok szórakozhatnak önfeledten.
– A Havannáról jöttünk, most a testvéremmel látogattunk ki ide – válaszolt érdeklődésünkre Mürschbergerné Lukács Mónika. - Eddig nem voltunk nagy korisok, inkább a görkorcsolyázásnak hódoltunk. Egy hete kipróbáltuk itt a jeget, megtetszett a hangulat. Értékelem, hogy több generáció is jól megfér egymás mellett.
A jégpályának már a kerület határain túl is híre van, és máshonnan is szívesen jönnek ide a jó hangulatért.
– Ismerősöktől hallottuk, hogy a Bókay-kertben nyílt műjégpálya, és hogy ezen a szombaton családi napot tartanak – tette hozzá Deák Emese. - Nem a kerületben lakunk, de mivel a közelbe jöttünk bevásárolni, elhoztuk a kislányunkat, Sárát. Még csak kilenc és fél hónapos, ez az első tele, és először lát jégpályát. Különösen a bohócműsor érdekelt bennünket. Kellemes délelőtt volt. 

Reggeltől estig tart a bál

A hónap elejétől új szolgáltatást vehetnek igénybe a téli sportok kedvelői. Mivel a gondozott pályát este reflektorok világítják meg, kiválóan alkalmas arra, hogy amatőr jégkorongcsapatok béreljék ki. Délelőtt az iskolák használhatják a pályát, míg 15 és 20 óra között bárki korcsolyázhat, 2 órára 300 forint a belépődíj. Este 20 és 22 óra között az amatőr jégkorongosok veszik át a hatalmat, ebben az időszakban óránként 7 ezer forintért bérelhető a jég, amihez a pályafenntartó kapukat is biztosít. Szükség esetén két órára 400 forintért korcsolyát is lehet bérelni.