Urnatemető épül a Pestszentimrén

Írta:  2011.01.25.
Január 15-én megkezdődött a pestszentimrei katolikus plébánián az urnatemető építése. A tervek szerint tavaszra elkészül a létesítmény, amelynek a bevétele is hozzájárul a közösségi ház felépítéséhez.

Óriási igény van a lakosság részéről egy korszerű urnatemetőre - nyilatkozta Gödölle Márton plébános, egy ásóval a kezében január 15-én szombaton.
Ezen a szinte tavaszias reggelen mintegy ötven ember gyűlt össze a templom melletti részen ásóval, lapáttal, csákánnyal, hogy néhány óra alatt kiássa az alapját az új létesítménynek. Dél körül ez meg is történt.
Tízezrek igénye
 
Ezzel az összefogással nyilván sok kiadást tudnak megtakarítani és természetesen a közösség teremtő erő sem elhanyagolható. 26 ezer ember igényeit kívánja lefedni a 185 négyzetméter alapterületű, 100 százalékban egyházközségi pénzéből épülő temetkezési hely.
Két és fél hónap alatt el kell, hogy készüljön az urnatemető, és már áprilisban szeretnék megkezdeni itt a temetéseket.
 
Támogatják a közösségi házat
 
- Már lehet urnahelyeket is lekötni. A befolyt összegből fogjuk támogatni a tervezett közösségi házat, amelyhez a saját megtakarításainkon, gyűjtéseinken kívül a főegyházmegyétől is kaptunk támogatást. Még ebben az évben el kívánjuk kezdeni az építkezést a tavaly júliusában lebontott régi plébánia épület helyén. 750 négyzetméter alapterületen, 150 négyzetméteres nagyteremmel, hittan teremmel, plébánia irodával, ifjúsági teremmel, vizes blokkokkal szeretnénk átadni – tette hozzá Gödölle Márton.
 
A kert is megszépül
 
Horváth István műszaki vezető részletesen magyarázza az urnatemető alaprajzát, amelyen jól látszik, hogy két bejárata közül az egyik közvetlenül a templomból nyílik majd, a másik a Nemes utca felől. Külön terem készül a szórt hamvak elhelyezésére, kis kápolnával. A temető falának burkolata kívül és belül egyaránt nyers burkolat lesz, amely jól illeszkedik a templom összképéhez is. A templom kertje szebbé válik az építkezés befejeztével.
Remélhetőleg tavasztól már nem kell Kispestre és Lőrincre temetkezni azoknak, akik ehhez a közösséghez és templomhoz kötődnek és szeretnének itt nyugodni.