Most már békésen füstölögnek

Írta:  2011.02.10.
Túl sok pénzébe került az új önkormányzatnak olyan kémények után fizetni a büntetést, amelyeket már 2008-ban életveszélyesnek minősített a szakhatóság. A Vagyon18 Nonprofit Zrt. az év elején egy hónapon belül kijavította a hibákat, így a veszély is elhárult, és fizetni sem kell tovább.

A nem rendeltetésszerűen használt, vagy elhanyagolt, leromlott állagú kémények több szempontból is veszélyesek lehetnek a lakosságra: az elégtelen égés füstmérgezést vagy akár tüzet is okozhat. A megelőzés kiemelten fontos, ezért ellenőriz minden kéményt évi rendszerességgel és kötelezően a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. Amennyiben az adott kémény műszaki állapota megfelelő, a vizsgálat egyszerű rutineljárás. De mi történik, ha gond van?
 
Büntetés a hanyagságért
 
– Amennyiben a kémény állapota, kiképzése nem felel meg a szabványnak, a szakember kénytelen azt életveszélyesnek minősíteni. Erről az ingatlan tulajdonosa értesítést kap, és köteles a veszélyt elhárítani. Ha ezt nem teszi meg, büntetést kell fizetnie – magyarázta dr. Tóth Tibor József, a Vagyon18 Nonprofit Zrt divízióvezetője.
A kéményseprőipari vállalat a vizsgálatot természetesen az önkormányzati ingatlanokon is elvégzi. A XVIII. kerületben tudomásunk szerint 15 kéményt találtak életveszélyesnek – de nem most, némelyiket még tavaly, tavalyelőtt, sőt volt olyan is, amelyiket 2008-ban.
– Mivel az életveszély elhárítása továbbra sem történt meg, ezek után az önkormányzatnak büntetést kellett fizetnie. Nem is keveset, kéményenként 20 ezer és 60 ezer forint közötti összegről van szó – mondta el dr. Tóth Tibor József.
 
Olcsóbb javítani

Az önkormányzat ennek az előző ciklusból megörökölt állapotnak vetett véget azzal, hogy a FŐKÉTÜSZ-szel együttműködve januárban egy hónapon belül az összes problémás kéményt kijavította. dr. Tóth Tibor József tájékoztatása szerint a javítás költségei lényegesen alacsonyabbak voltak, mint a rendszeresen fizetett büntetés.
– Nem tudunk arról, hogy önkormányzati ingatlanban a kémények nem megfelelő műszaki állapota miatt az utóbbi időszakban baleset történt volna, de az életveszélyt természetesen el kellet hárítani, és a fölösleges pénzkidobásnak is véget kellett vetni. Azóta megtörtént a szakhatósági véleményeztetés is, ami igazolja, hogy az életveszély megszűnt – tájékoztatott a Vagyon18 illetékese.