Családi nap és tanösvény átadás

Írta:  2011.05.23.
Hagyományos családi program várta a gyerekeket és szüleiket a Gyöngyszem Óvoda udvarán. De egyvalamiben eltért a korábbiaktól, ugyanis az összefogás eredményeképpen ünnepélyesen átadták az új tanösvényt is.
 
Mint a búvár a gyöngy keresésére a tenger mélyére ereszkedik, úgy igyekeznek az óvodapedagógusok, szülők a gyermek lelkivilágának mélységében megkeresni az értékes kis magot. Ez a mottója a Gyöngyszem Óvodának.
A gyöngyszem nemcsak a belső értéket jelenti, hanem a külső környezetet is, amely vitathatatlanul hatással van a kisgyermekek fejlődésére. Az intézmény munkatársai, elhatározták, hogy összefogással tanösvényt létesítenek az intézmény udvarán, amit az immár hagyományosan megrendezett családi Gyöngyszem napon adtak át.
– Amikor kigondoltunk ezt a rendezvényünket, az volt a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a családokat és egy kicsit másképp éljék meg ezt a napot, mint általában a mindennapokat – mondta Gadosné Szabó Anitától, az óvoda vezetője. – A programok összeállításánál arra törekedtünk, hogy kicsik és nagyok egyaránt találjanak kedvükre valót. Az évek alatt a megszokott játékok, vetélkedők, bemutatók mellett mindig igyekszünk újabb programokat is kitalálni.
Az óvodapedagógusok játékos vetélkedővel, feladatokkal várták a gyerekeket, a rendőrség, tűzoltóság is ellátogatott a családi napra, ahol a közbiztonsági játékos feladatokkal birkóztak meg, felülhettek a rendőrmotorra, felmászhatnak a tűzoltóautóra és a szirénát is kipróbálhatták.
Az idén is nagy sikere volt az állatsimogatónak, ahol kiskacsákkal, kislibákkal, a kiscsibékkel és a tyúkanyóval, a kecskével, galambokkal ismerkedhettek meg közelebbről az apróságok.
A családok már számon tartják ezt a programot, már nagyon várják, sőt még a régi és leendő ovisok is ellátogatnak szüleikkel.
Szólt a zene, a tűzoltóautó vizet fecskendezett, a forróságban sokan a vízsugár alá is futottak, hogy lehűsítsék magukat.
A Gyöngyszem napon Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a program résztvevőit, és nagyra értékelte az óvodai és a szülői összefogását, aminek eredményeképpen ez a remek családi napi program és a nagyszerű közös cél összehozta kicsiket és nagyokat.
Gajdosné Szabó Anita, az óvoda vezetője elmondta, hogy a tanösvény megvalósításhoz az „Zöld Óvoda” 80 ezer forint pályázati pénzt kaptak, amihez az intézmény alapítványa 100 ezer forinttal járult hozzá, ezen kívül az óvoda munkatársai, szülők, ismerősök is nagyon sok segítséget nyújtottak. A tanösvényt korábban Pándyné Nadrai Éva óvónő álmodott meg - árulta el az óvoda vezetője.
Az ünnepi pillanatokban Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő felavatta a frissiben elkészült tanösvényt, amihez tartozik magasságmérő, valamint „tapogató” is, ahol különböző elrejtett terméseket, gyümölcsöket a gyerekek kitapogatva igyekeznek kitalálni, mi is az. Nagy sikert aratott az „érzékelő út” is, ahol az apróságok homok, kavics, sóder, fű, növényforgácsos úton bekötött szemmel, mezítláb mentek át, hogy a talpukon keresztül érzékeljék az egyes talajok közötti különbséget.
Bíróné Kovács Gyöngyi gyermeke a Süni csoportba jár, de itt van iskolás testvére is. Szereti az itteni közösséget, az óvodát, és jól érzik magukat a családi programon, amiben mindenki kivette a részét, hogy jól sikerüljön. A szülők süteményt, üdítőt hoztak, volt, aki kerékpárt, székeket, asztalokat. Ezen a napon kicsit tudunk beszélgetni egymással, nemcsak rohanásképpen 2-3 perecet az öltözőben.
– A gyerekek élvezik a szabadságot, hogy ide-oda rohangálhatnak és mindent kipróbálhatnak – mondta dr. Bácsné Borbély Emőke, akinek a gyermeke szintén a Süni csoportba jár. – A tűzoltóautó felszerelései, a kocsi belseje, a tűzoltósisak, minden gyermek érdeklődését felkeltette.
Az ilyen családi rendezvénynek összekovácsoló ereje van, és minden a gyerekekről szól, a gyerekekért van. Baráti közösségek kialakulnak a közös munka kapcsán. A kisebbik gyermekem most még bölcsődés, de ősztől ő is ide fog járni.