Vissza az iskolába!

Írta:  2011.05.27.
Papp Ilona Viktória EU-tisztségviselő az Európai Bizottság „Vissza az iskolába” program apropóján meglátogatta egykori iskoláját, a mai Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolát.
Az Európai Tanács magyar elnökségének részeként indult Magyarországon az Európai Bizottság „Vissza az iskolába” programja. Május 23–27. között több mint 100 uniós tisztviselő látogatja meg egykori középiskoláját, hogy személyesen ossza meg európai élményeit, és így vigye közelebb Európát fiatalokhoz.
A "Vissza az iskolába!" kezdeményezés arra ösztönzi az uniós intézmények alkalmazottait, hogy egy nap erejéig visszatérjenek az iskolába - lehetőség szerint abba, amelybe annak idején maguk is jártak.
A tisztviselők beosztástól függetlenül felkerekedhetnek, és az Unió nagyköveteivé válhatnak.
A kezdeményezés révén a fiatalok konkrét személyekhez tudják kötni Európát, így az uniós intézmények közelebb kerülhetnek a fiatal nemzedékekhez. Emellett a diákok arra is lehetőséget kapnak, hogy a korábbitól eltérő módon tájékozódjanak Európáról: úgy, hogy olyasvalaki nézőpontját ismerjék meg, aki közvetlenül szerepet vállal az európai integráció elmélyítésében.
Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, aki maga is a középiskolában érettségizett, köszöntötte a diákokat, és elmondta, hogy mindig örömmel jön egykori iskolájába.
Papp Ilona Viktória a Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (korábbi nevén Rudas László Közgazdasági Szakközépiskola) diákjaként 1983-ban érettségizett. Tudatosan választotta ezt az iskolát, mert úgy gondolta, hogy ez a kulcs ahhoz, hogy majd a Külügyminisztériumban dolgozhasson. Az álma megvalósult, és ez az időszak 20 éves időszakot ölelt fel. Szívesen dolgozott volna Brüsszelben, ezért letette az EU-tisztségviselői munkakör betöltéséhez szükséges versenyvizsgát.
„Két év elteltével tartaléklistára kerültem, és a középfokú végzettségűeknek kiírt „B” kategóriás állást céloztam meg, annak ellenére, hogy egyetemi végzettségem volt.– mondta az uniós tisztségviselő. – Azt gondoltam, a lényeg az, hogy EU-tisztségviselő lehessek, mert onnan már lehet majd továbblépni. Jelenleg a Belső Piaci Szolgáltatási Főigazgatóságnál (DG Internal Market and Services) dolgozom.
Hit, energia, kitartás, vitt a pályám során végig –tette hozzá.
Papp Ilona Viktória arra biztatta a fiatalokat, ha valaki szeretne az EU intézményeinek valamelyikében dolgozni, ne hagyják magukat lebeszélni –, hogy úgy sem fog sikerülni –, hanem tartsanak ki elképzelésük mellett. A fiataloknak lehetőségük nyílt arra, hogy jobban megértsék az Unió működését, kérdéseket tegyenek fel az egyes uniós szakpolitikákról, vagy tájékozódjanak a csereprogramokról.

"Vissza az iskolába!" program
A Bizottság által is támogatott kezdeményezést a német kormány indította útjára 2007-ben, az uniós elnöksége kezdetén. A későbbiekben az EU Tanácsának soros elnökségei folytatták az immár hagyománnyá vált szokást. Idén Magyarországra és Lengyelországra kerül sor. A kezdeményezés sikerének köszönhetően más uniós tagállamok is részt vesznek a programban és fogadják a tisztviselőket régi iskoláikban. Azok az iskolák is fogadhatnak látogatókat, amelyek volt növendékei közül senki sem helyezkedett el az uniós intézményeknél.