Gyorsan múltak a percek

Írta:  2011.06.01.
Születésének 100. évfordulója alkalmából köszöntötte Bognár Ferencné Szalay Mária Irmát az ünnepelt pestszentlőrinci otthonában Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, aki a miniszterelnök köszöntő oklevelét valamint az önkormányzat nevében virágot és tortát nyújtott át az ünnepeltnek.
 
Amikor beléptünk a pestszentlőrinci lakás ajtaján, mosolygós, kedves elegánsan öltözött asszony fogadott minket. Igencsak meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy ő a 100 éves ünnepelt.
Nagyon megörült, amikor a látogatók között felfedezte Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselőt is, aki átadta a miniszterelnök köszöntő oklevelét, és az önkormányzat nevében gratulált a jeles születésnaphoz, további jó egészséget kívánva.
A feléje áradó szeretetszavakat bölcs nyugalommal, mosolyogva summázta a sokat élt, és látott asszony, ami nem csoda, hiszen világot meghatározó történelmi események és generációk váltakozásai kísérték végig hosszú éveit.
Szalay Mária Irma 100 éve a Zsirán született (Győr-Moson-Sopron megyében). Hat testvére volt, és a legidősebbként látta meg a napvilágot. Fiatal lány volt, amikor szülei felköltöztek Pestszentlőrincre, azóta a kerület az otthona.
1939-ben kötött házasságot Bognár Ferenccel, házasságukból három gyermekük született, akik közül már csak egy él.
Mária Irma néni selyemszövödében kezdett el dolgozni, majd az Asztalosipari Vállalatnál volt titkárnő, onnan ment nyugdíjba 60 éves korában. 1994-ben megözvegyült, de nem él egyedül, mert lánya és családja veszi körül.
Az idős asszony mára már egy unokával, két dédunokával büszkélkedhet. Nagyon szereti a könyveket, szabadidejében sokat olvasott, ma már kevesebbet, de még most sem kell szemüveg – tette hozzá mosolyogva.
Amikor feltették neki az ilyenkor szokásos kérdést, hogy mi a titka ennek a szép kornak, azt válaszolta, hogy „nagyon gyorsan múltak a percek…, máris 100 éves lettem”.