Elkezdődött a szünidő!

Írta:  2011.06.22.
A szülőknek nincs annyi szabadsága, hogy a szünidőben végig a gyerekkel tudjon lenni. Ahol már nincs nagyszülő, felmerül a kérdés hol legyen a gyerek, ahol biztonságban van és közben hasznosan tölti el napjait?
 
A kerületben működő nyári napközis tábor számtalan programlehetőséget kínál fel az iskolásoknak. Kézműves, sport, úszó és egyéb csoportokba lehet jelentkezni. Kuba Gábor vezetésével szakképzett pedagógusok várják a gyerekeket, ahol nemcsak szórakozhatnak, de a programokon való részvételükkel fejlődhetnek, ügyesedhetnek. Az idén bővül a tábor. A Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény nyertes tehetségpályázatának keretén belül. Egy hétig működik a speciális tehetségtábor is, amit az intézet két szakembere vezet majd, Kalmárné Takács Erzsébet és Patakfalvi Attiláné. Ide olyan tehetséges tanulókat várnak, akik a művészet eszközeivel – különféle manuális, rajzi technikákkal, valamint színészi képességekkel is megáldott gyerekek. Ha ezeken a területeken kimagasló képességekkel rendelkeznek, ott a helyük a tehetségtáborban.
Együtt kell beszélni a hasznos időtöltést
– Azok a tanulók, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak a tábor programjain részt venni, semmiképpen sem az utcát, a spontán alapon létrejött időtöltést javaslom – mondta Patakfalvi Attiláné, alsó tagozatos szaktanácsadó. – Az otthonmaradt gyerekekkel a szülőnek le kell ülni és meg kell beszélni a szabadidő hasznos eltöltését. Ki kell alakítani egy napirendet, ahol a napi feladatokat, tevékenységeket pontosan átbeszéli a család. A reggeli felkelést, az étkezést, a tv, számítógép előtti időtöltést. Beszélni kell arról, milyen lehetősége van szabad levegőn tartózkodnia, mozognia az otthonmaradt gyereknek. Kivel mehet el a játszótérre stb. Ezt részletesen, napi szinten meg kell beszélni a családnak.
Hétvégi közös programok
Számtalan veszély leselkedik nemcsak az utcán, de otthon is az egyedül maradt gyerekekre. Fontos a rendszabályok megbeszélésre és azok betartatása, számonkérése. A nyári szünidőben hétvégeken szervezzenek közös családi programokat, az év többi napjától eltérő – akár otthoni társasjátékkal, beszélgetéssel, együttléttel – programokat, hogy érezze a gyermek is, hogy ez az idő más, mint amikor iskolába jár.
Mondókázni, közösen énekelni, mesélni
– Az első osztályba készülő szülőknek azt tanácsolom – mondta Patakfalvi Attiláné, hogy elsősorban az ősszel megváltozó életritmusra készítsék gyerekeiket. – Az iskolába háromnegyed nyolcra kell pontosan érkezni, ezért, ha pihenten akarjuk elindítani, akkor időben le kell fektetni a gyerekeket. Fontos, hogy együtt, örömmel készüljenek az első osztályra. Felejtsék el, az ilyenkor sokszor emlegetett mondatokat: ….”majd az iskolában megtanulod a magyarok istenét, ott nem lehet rendetlenkedni, majd ott fekete pontot kapsz, ha nem figyelsz…. Szóval ezzel csak ártunk, még ha nem is tulajdonítunk ezeknek nagy fontosságot. Fel kell kelteni a tudás iránti vágyát a kisgyermeknek, sokat kell vele játszani, labdázni, mondókázni, közösen énekelni, mesélni, beszélgetni, tevékenykedni… egyszóval együtt készülni, hogy a lehető legjobban fejlődjenek képességei, és közben örömteli várakozás legyen mindenki számára. Ne a legdrágább holmit vásároljuk, hanem azt, ami praktikus. Azt, amit a gyermek könnyen tud használni önállóan is. Tanítsuk önállóságra, hiszen az iskolában számtalan feladat vár majd rá. A tanítók nagy szeretettel, felkészülten várják a leendő elsősöket. Addig is játszanak együtt sokat. Nézegessenek gyermekükkel színes képeket, utána kérdezzék meg, mit volt azon. Ezzel a vizuális memóriáját fejlesztik. Nyírjanak, barkácsoljanak, ragasszanak, hajtogassanak, készítsenek apró tárgyakat, hogy ügyesedjen a kezük. Bármilyen közös játék alkalmas arra, hogy fejlesszék képességeit, ezzel hozzásegítik a sikeres, örömteli iskolakezdéshez gyermeküket.