Megtanultuk, hogy lehet egymásra számítani

2020.11.19.

2019. október 13-án Pestszentlőrinc- Pestszentimrén új polgármestert és képviselő-testületet választott a szavazók többsége. Ám a városrész új vezetői alig kezdtek munkához, amikor minden tervet felülírt a koronavírus. A kerület jól vizsgázott, de meg is szenvedte a járványt. Szaniszló Sándor polgármestert arra kértük, értékelje az elmúlt esztendőt.

■  Mi van a mérleg serpenyőiben? Mire lehet büszke a kerület, a polgármester?

■ Örömteli számomra, hogy úgy tűnik, azokat az elképzeléseket, munkákat, feladatokat, amelyeket 2020-ra kitűztünk, az év végéig meg tudjuk valósítani.

■ Melyek ezek?

■ Terveztük, hogy 15 kilométernyi járdát építünk, ez november végéig elkészül. Tudni kell, hogy ebben az évben négy hónapra megszűntek az építési munkálatok a pestszentimrei gyermekorvosi rendelőben, ennek ellenére minimális késedelemmel, még az idén átadjuk, miként átadtuk a Havanna- piacot is. Elvégeztünk minden, a városfenntartás szempontjából fontos munkát. Virágos volt a kerület, a zöldfelületeinket rendben tartottuk, ápoltuk a fasorainkat, parkolókat építettünk, és a kormány helyett a nyáron megszerveztük a szúnyogirtást is.

■ A koronavírus-járványnak lehet-e pozitív hozadéka is?

■ Abból a szempontból lehet pozitív, hogy a mindennapokban láthattuk, mennyire sokat ér, ha összezár egy település közössége. A XVIII. kerületiek fegyelmezettek voltak, pedig közel négyezer ember vesztette el az állását. Az önkormányzat megtette az érdekükben, amit tudott, hozzávetőleg 35 millió forintot adtunk segélyként azoknak, akiket megoldhatatlan helyzetbe sodort a családi jövedelem kiesése. Utólag visszatekintve is rokonszenves, hogy az emberek fegyelmezetten betartották a járványügyi szabályokat, még ha nehéz volt is a vásárlási időszak korlátozását követni. De a kerület kifejezetten jól vizsgázott. Megtanultuk, hogy lehet egymásra számítani.

■ Mi van a másik serpenyőben?

■ Az a legfájdalmasabb, hogy óriási elvonásoktól szenved a kerület. A gépjármű adó átcsoportosításával  első körben elvettek tőlünk több mint 800 millió forintot. Szintén 80 millió forint körüli a veszteség a kerületi hirdetőtáblák utáni adó kieséséből. A megnövelt szolidaritási hozzájárulás 1,9 milliárd forintot tesz ki, és 2021-ben nagyon fájdalmas lesz az iparűzési adóbevétel csökkenése, hiszen ha rosszabbul megy a cégeknek, akkor sokkal kevesebb adót fizetnek.

■ Kudarc-e a Flór Ferenc utca és az önkormányzat vitájának kimenetele?

■ Azt mondtuk, hogy bevonjuk a lakosokat az önkormányzati döntéshozatalba, és tiszteletben tartjuk a véleményüket. Fél éven át tárgyaltunk, s a végén egyértelművé vált, hogy az ott élők nem akarják, hogy az utcájuk sétány legyen. Nem lesz. Ezt tudomásul vettük, és a felszabaduló forrást két másik földút pormentesítésére csoportosítjuk át.

■ Ez személyes kudarc?

■ Egyáltalán nem. Volt egy elképzelésünk, de nyilvánvalóvá vált, hogy azt nem akarják az ott élők, és ezt tudomásul kell venni. Más kérdésben is kikérjük a lakosság véleményét. Helyi szavazást tervezünk az új karácsonyi fényekről. Amelyik változatnak a legnagyobb támogatása lesz, azt fogjuk megvásárolni és az adventi ünnepek alatt azt fogjuk látni Pestszentimre központjában meg az Üllői úton.

FELELŐS ELLENZÉK

■ Hogyan alakult az önkormányzaton belüli politikai kapcsolatok rendszere? A többség és az ellenzék viszonyára gondolok.

■ Nagyon tisztességes volt az ellenzék velünk, egyetlen ügyben sem gáncsoskodtak. Több esetben tartottunk a Fidesz-frakció számára polgármesteri tájékoztatót. Azt kell mondanom, hogy az ellenzék felelősen viselkedett.

■ Milyen a hajlandóság az ellenzéki felvetések befogadására?

■ Több esetben volt ilyen is. Dőreség volna azt állítani, hogy mindig csak annak van jó elképzelése, aki éppen kormányon van. Mi ettől szenvedtünk a megelőző kilenc év alatt. Ebben is változás történt, mert a jó ötleteket befogadja a kerületet vezető többség.

■ És miként látja a Fővárosi Közgyűlésben: Ughy Attila hogyan képviseli a kerületet?

■ Többször hozzászólt kerületi ügyekhez. Azt gondolom, hogy ami közös érdek, azt külön-külön és együtt is tudtuk képviselni.

■ És hogyan alakult a kormány, a Fővárosi Önkormányzat és a kerület viszonya?

■ Sajnos a kormány nem segít igazán az ellenzéki településeken. Tudok konkrét példát is mondani: a fővárosi útépítési alapból átcsoportosítottak ötmilliárd forintot, amit Gulyás Gergely miniszterhez rendeltek. Kértük, hogy a Halomi és a Nagykőrösi utat ebből újítsák fel, de első körben elutasító választ kaptunk. Most kértük, hogy a miniszter fogadjon bennünket személyesen.

■ A gyorsforgalmi úttal mi a helyzet? Egy éve nem nagyon lehet róla hallani.

■ Több körben tárgyaltunk az illetékesekkel. Úgy tűnik, hogy mind a Gyömrői út fejlesztésének, mind a kerületet átszelő vasút korszerűsítésének ügyében döntött a kormány, sőt a gyorsforgalmi út tervezésére már kiírták a közbeszerzést. Reméljük, hogy két-három éven belül valóban korszerű lesz mind a Gyömrői út, mind a Ferihegy állomást a Nyugati pályaudvarral összekötő vasúti szakasz.

KARÁCSONYKOR NEM MARAD EL A SEGÍTSÉG

■ Milyen érzés ma pestszentlőrinci és pestszentimrei polgárnak lenni? Azért kérdezem, mert a programjain sok emberrel személyesen találkozik. A megszólítható vezetők közé tartozik. Milyen élményeket, tapasztalatokat gyűjtött?

■ Hálás vagyok, amiért sok alkalmam van arra, hogy személyesen is meghallgassam az emberek véleményét, ötleteit. Amit érdemes, azt meg is fogadjuk. Korábban nem volt ennyire közvetlen a kerület vezetése. Talán az a nemrég készült felmérés a legbeszédesebb, amely megerősíti, hogy jó irány a miénk. A megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hasznos, ha a kerületi lakosok személyesen találkozhatnak a polgármesterrel. Megszólítanak, amikor a gyerekemért megyek az iskolába, vagy ha bevásárlás közben találkozunk.

 ■ Mások büszkén mondják, hogy újpestiek, óbudaiak vagy kispestiek. Mondják azt is hasonlóképpen, hogy imrei vagy lőrinci vagyok?

■ A XVIII. kerületben erős a lokálpatriotizmus. Amikor lehet rendezvényeket szervezni, azokon nagy számban vesznek részt a helyiek. Azt mindenki tudja, hogy az elvonások meg az államosítás ellenére még mindig a fővárosi átlag élvonalába tartoznak a kerület iskolái, s ugyanez igaz az óvodákra és a szociális intézményekre is. Tehát megvan az a terület, ahol sok ember ismerheti meg egymást, ahol át tudják érezni, hogy pestszentimreiek vagy pestszentlőrinciek. Ezt az érzést a nehezítő körülmények ellenére is fenn tudtuk tartani.

■ Húsvétkor a koronavírus miatt le kellett mondani az időseknek való hagyományos csomagosztásról. Mi lesz karácsonykor?

■ Azt a döntést hoztuk, hogy lesz karácsonyi csomag. Levelet küldünk minden érintettnek. A járványveszély miatt nem tudunk nagy élelmiszerosztó helyeket kialakítani, de a képviselők kiszállítják a csomagokat azoknak, akik ezt kérik, esetleg időben elnyújtva több kisebb csomagosztó ponton fogjuk átadni azokat. De a lényeg az, hogy lesz karácsonyi csomag a 65 évnél idősebb lakótársaink számára.

■ Önnek az elmúlt évben mi jelentett személyes élményt?

■ Több igazi lokálpatriótával is alkalmam volt találkozni. Például a nyugdíjba vonuló postással, aki egész életét itt élte le, és ugyanazon a munkahelyen dolgozott esőben, hóban, hőségben. Az ilyen példa ma már nagyon ritka. Az ilyen élményekért jó polgármesternek lenni. Meg azért is, mert sok eseményen van módom személyesen is megköszönni és elismerni az érintettek teljesítményét.

Gyuricza Péter