Az ünnepi időszakban is figyeljünk a biztonságra!

2020.11.23.

A trükkös lopások elkövetői karácsony környékén sem pihennek, ezért érdemes pár hasznos rendőrségi tanácsot megfogadni. 

Lakásunk ajtaját csak olyan személyeknek nyissuk ki, akiket ismerünk. Bármilyen ürügy legyen is az, amivel becsengetnek hozzánk, ne feledjük, hogy az elkövetők gyakran pont a jó szándékunkat próbálják kihasználni, ne engedjük, hogy visszaéljenek vele!

Hivatalos szolgáltatók és szervek (pl.: gázművek, víz- és csatornázási művek, önkormányzat dolgozói) csak igazolvánnyal ellátott munkatársakat küldenek ki a lakásainkhoz. Legtöbben előre jelzett, egyeztetett időpontban keresnek fel minket, minden esetben egyeztessünk az adott szolgálatóval, hivatallal.

Régi trükk, hogy "csak egy pohár vizet" szeretne valaki, vagy „gyermeket akar tisztába tenni”.  Egy pohár víz zárt ajtó és biztonsági lánc használata mellett is kiadható. Ilyen ürügyekkel ne engedjünk be a lakásunkba idegeneket! 

Amikor házaló ügynökök bármilyen "kecsegtető" ajánlattal kopogtatnak be hozzánk, vagy szólítanak meg, netán "segítségre" van szükségük, az egészséges bizalmatlanság ilyen esetekben sem árt. A nagyon olcsón adott, nagyon akciós áru keltsen mindenkiben gyanút, és a piaci áraktól jóval olcsóbb termékek vásárlását jól fontolják meg.

Gyakran jótékony célt színlelve karácsonyi segélyt "gyűjtők" kopogtatnak lakásunk ajtaján. Ilyenkor is legyünk elővigyázatosak! A legjobb megoldás, ha zárt ajtónál, biztonsági lánc használata mellett a támogatandó szervezet nevére szóló postai csekket elkérjük, ezt befizetve biztosan a rászoruló veszi át majd az adományunkat. A csekken szereplő adatokat is érdemes ellenőrizni az adott szervezet honlapján és az interneten.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna valaki, kérjük, azonnal tegyen feljelentést a rendőrségen, vagy bűncselekmény észlelésénél értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívó számon!