Tasnádi András Bárczy István-díja: negyvenhat év elismerése

2020.11.24.

 

Több évtizedes kiemelkedő pedagógusi tevékenységének elismeréseként Bárczy István- díjat vehetett át szeptemberben Tasnádi Péter, a Brassó Utcai Általános Iskola nyugalmazott igazgatója. A díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, s 2010-ben adták át első alkalommal.

 

A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársainak adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezzel a főváros fejlődéséhez.

- Kellemes érzéssel töltött el, hogy negyvenhat évi pedagógusi tevékenységemet elismerésre méltónak találták a kerületben és a fővárosban is - mondta Tasnádi András, aki a méltatás szerint példaértékű oktató-nevelő munkájáért, a kerületi diáksportéletben, illetve a nyári napközis táboroztatásban végzett értékteremtő tevékenységéért kapta meg a díjat.

Fiatal testnevelő tanárként 1974-ben kezdett Pestszentimrén a Kapocs utcai iskolában. Úgy érzi, az ezt követő bő négy és fél évtizedben sikerült megvalósítania azt, amiért tanár, pedagógus lett.

- Célom volt a gyerekekkel való kiemelt foglalkozás, az egészséges életmódra nevelés és a sport megszerettetése. Ezenkívül mindig is volt elég ambícióm az irányításra, ami a napközis táborok vezetésében, a kerületi sportesemények megszervezésében és az iskola vezetőségében való tevékenységemben is megmutatkozott.

A Brassó iskolában 1979-ben kezdett tanítani. Az azóta eltelt időben sokat fejlődött az iskola, amiben Tasnádi András szerint mindenképpen szerepe volt Gurdon József, majd 1980-tól Kurdi Gyula igazgatónak. Az o személetük megegyezett Tasnádi Andráséval, aki végül tizenhárom évi igazgatóhelyettesi tevékenységet követőén 2005-ben vette át az igazgatói posztot Kurdi Gyulától.

- Nagyszerű elődjeim voltak, szívügyük volt az iskola, és vigyáztak arra, hogy az megőrizze az értékeit, a hagyományait, és ezt vittem tovább én is. Ezenfelül mindig kiemelten kezeltem az informatikai fejlődést. A tizenöt év alatt minden tantermet felszereltünk interaktív táblával, és az egyéb modern pedagógiai eszközök alkalmazásában is partner volt a tantestület. Az informatikai eszközök beszerzése mellett a tárgyi fejlesztésekhez tartozik az udvar kialakítása, a sportpályák megépítése és a tantermek bútorzatának cseréje is.

Az iskola egy kertvárosi közösséget fog össze. Többgenerációs családi házak veszik körül, és sok egykori diáknak a gyermekei - sőt van, ahonnan már az unokák - járnak ide. Az iskola immár Ködmen Attila igazgató vezetésével ezt a családias, meleg, baráti hangulatú közösséget szolgálja tovább.

(Puskás Attila)