Kölesből készül az ország tortája

Írta:  2011.07.28.
Ismét a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda diadalmaskodott a „Magyarország tortája” versenyen. Az idei évben a "Kecskeméti barackos kölestorta" lett az első, melyet Zila László kerületi mestercukrász álmodott meg.


A köles régi népi étel Magyarországon, amely ma reneszánszát éli. Jól ismert jótékony hatásairól, számos vitamin, ásványi anyag rejlik benne.
A versenyen egyébként először lett nyertes egy reform- és tudatos táplálkozásra épített torta. Az eredeti recept betartásával készített süteményt cukorbetegek és lisztérzékenyek, valamint fogyókúrázók egyaránt fogyaszthatják. Egyetlen gabona, ami lúgosítja a szervezetet.

Immár ötödik éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete különleges cukrászremekkel készül augusztus 20-ára.
Magyarország tortáját minden évben pályázat útján választják ki. A jelentkezőktől olyan új és kreatív ötletekben gazdag tortákat és recepteket vártak, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódnak.
A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálta el, akik az első körben azt a három tortát választották ki, melyek közül egy újabb grémium döntött az ez évi győztesről.
Zila László kerületi mestercukrász a "Kecskeméti barackos köles tortával" diadalmaskodott a „Magyarország tortája” versenyen. A Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda 2007-ben (Madártej tortával), 2008-ban (Szatmári szilvatortával) és 2009-ben (Pándi meggytortával) már elnyerte a megtisztelő címet.

Az édességet hivatalosan augusztus 20-án mutatják be, rögtön több ezer szelettel, amit a budai rakpartra pakolnak majd ki.

(Fotó: Fülep E)