Tűzifa vásárlása körültekintően és biztonságosan

2021.01.06.

 

A tüzelő beszerzésekor érdemes elővigyázatosnak lenni, és ahhoz, hogy ne váljon csalók áldozatává, fontos néhány hasznos tanács betartása.

- Csak legálisan működő értékesítőtől vásároljon, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott számlát, szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót biztosít.

- Ha tehetik, inkább köbméterben mérve vegyék meg a tüzelőt, és nem súly alapján, ami nedves fa esetén sokkal nagyobb értéket mutat.

- Tömegre történő vásárlás esetén figyelni kell arra, hogy a tűzifa tömegét nagymértékben befolyásolja annak fajtája, nedvességtartalma és egészségi állapota. A frissen vágott nedves fa és a jól kiszáradt, úgynevezett légszárazfa tömege között akár 25% különbség is lehet. Csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.

- A megrendeléskor tisztázza a szállítási költséget. Az „ingyen szállítás árát” általában belekalkulálják az eladási árba így ennyivel többet fizetünk a fáért, vagy ugyanabban az árban „szellősebbre” veszik a rakodást!

- A munkásokat ne engedje lakásába, házába, és ne hagyja, hogy a figyelmét eltereljék, ön vagy az ismerőse végig legyen jelen a lerakodás helyén!

- Mindig ellenőrizni kell a leszállított áru mennyiségét és minőségét, ha szükséges, akkor kérje hozzáértő személy (családtag, szomszéd) segítségét.  

- Kifizetéskor az árus ne lássa, honnan veszi elő a pénzt.

- Ha úgy tűnik, hogy nem a megrendelt minőségű tűzifát szállították ki, még a lerakodás előtt álljon el a vásárlástól!

- Ha az eladó nem hajlandó egyeztetésre (súly, méret, szállítási díj stb.) őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenes segélyhívó számon!

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal részletesen összegyűjtötte, hogy milyen típusú és vastagságú fákból mennyi egy köbméter, illetve további hasznos vásárlási tanácsokat is szerezhetnek az alábbi letölthető PDF-ből.

pdfNÉBIH tájékoztató a tűzifák vásárlásáról >>>