Mit hoz nekünk az új áruház?

Írta:  2011.10.26.
A forgalomtól, motoros suhancoktól és turista buszoktól félnek legjobban a Királyhágó út mellett élők. Attól tartanak az épülő Aldi mindegyiket rájuk szabadítja.

A fórum egyik szervezője Dámsa József (jobbra)
A vártnál ugyan kisebb érdeklődés övezte azt a lakossági fórumot, amelyet a Királyhágó út és a Mayerffy Ferenc utca sarkán lévő telek beépítése, a tervezett Aldi áruház felépülése apropóján szervezett Dámsa József és Maitz László önkormányzati képviselő, de a jelenlévő érintett lakók kritikus kérdéseket tettek fel.
Leginkább az áruházzal együtt járó autós forgalomnövekedéstől, a zajártalom növekedésétől, illetve az áruház épületéhez legközelebb eső lakások, ingatlanok értékcsökkenésétől való félelem fogalmazódott meg ezekben a kérdésekben.Nem elég nem akarni


Bár az Aldi még nem kapott építési engedélyt a megvásárolt területre, a fórumon kiderült, az építési tervek bőven megfelelnek az előírásoknak, így szinte biztosra vehető, hogy felépül az üzlet. Az első fokú engedélyezési eljárás után kiadható építési engedély ellen 15 napon belül 30 ezer forint illeték fejében bárki fellebbezhet, és a másodfokú eljárást követően bírósághoz lehet fordulni az építkezés ellen, de amint azt Hunyadi István városigazgató elmondta, ehhez nem elég indok, az hogy „nem szeretnénk, ha felépülne”.

A terveken még nem szerepel sorompó
A fórumon résztvevők különösebben nem érdeklődtek a terület története, az elmúlt 12 évben történt tulajdonosváltozások iránt, az erről szóló rövid tájékoztatón hamar túlléptek, és a kérdéseik zöme inkább az Aldi képviselőihez szóltak. Legfőképpen azzal kapcsolatban, hogy meg lehet-e majd akadályozni az áruházhoz épülő parkolóban a nyitvatartási időn kívül „az autós motoros suhancok randalírozását”, illetve az olcsó turista buszjáratok hajnali utas felvételével járó hangzavart. Ehhez ugyanis sorompóval lezárható parkolót kellene építeni.
Lemehet-e a gyerek?


A tervekben, mint kiderült, egyelőre sorompó nem szerepel, de arra ígéretet kaptak a lakók, hogy az ehhez szükséges felépítményeket igyekszik kialakíttatni az építtető, és ha szükséges, akkor a későbbiek folyamán lezárható lesz a parkoló.

Béke lesz vagy hangzavar?
További gond, hogy a parkoló a forgalmas Királyhágó utca felől csak bejárattal rendelkezik, míg a Mayerffy utcai bejárat kétirányú, ezáltal ott forgalmasabb lesz. Ez az ott élők számára azért is rossz, mert a megnövekedő forgalom miatt féltik gyermekeiket leengedni egyedül az utcára.
A fórumon résztvevők felvetették, hogy az áruszállítás és az áruházi szemét tárolása is zavaró lehet. Józsa Dávid, az áruház tervezője elmondta, hogy az áruszállító kamionokból zárt behajtón keresztül történik a rakodás, a szemetet pedig szintén zárt rendszerben tárolják.