Traktorosbál a Tündérkertben

Írta:  2011.11.15.
Harmadik alkalommal rendezett emlékbált a Hofherr-Dutra Emléktársaság az Új Tündérkert étteremben.

Egy összetartó közösség tagjai találkoztak
Az Új Tündérkert (ahol ma nosztalgiacukrászda és -kávéház is működik) az előző életében villa volt lakószobákkal, tágas belső terekkel, hatalmas parkkal. A klasszicista jegyeket viselő épület tulajdonosa a XX. század legelején Hofherr Albert királyi tanácsos, nemzetközi hírű kispesti gyáros volt.
Szigeti Csaba, az étterem tulajdonosa üdvözlő szavait követően Stieber József gépészmérnök, a társaság tiszteletbeli társaság alelnöke köszöntötte a vendégeket, akik között ott volt Torma Imre ipartörténész és Takács István (az emléktársaság alapítói), a gyár egykori Kossuth-díjas főmérnökének, Korbuly Jánosnak a dédunokája, Svédországból Christer Esbjörn traktorgyűjtő, valamint a Hofherr gyár jogutódja, a Vörös Csillag Traktorgyár több egykori dolgozója.
Az ünnepi találkozón Ughy Attila polgármester köszönetét fejezte ki az esemény megszervezéséért a Hofherr-Dutra Emléktársaságnak. S mint mondta:
– Ez a kis közösség megtalálta azt a „cementáló erőt”, amely képes egyben tartani és működtetni a társaságot.

Gajda Péter, Kispest és Ughy Attila, kerületünk polgármestere

Gajda Péter, Kispest polgármestere köszöntőjében kiemelte annak fontosságát, hogy az utókor nemcsak kiváló tehetségű fejlesztőt, gyáralapítót és üzletembert tisztelhet Hofherr Albertben, hanem olyan embert is, aki az 1900-as évek elejétől munkát, megélhetést adott mindkét kerület munkásainak. A hazai traktorgyártás megteremtőjének nevét ma utca őrzi a XIX. kerületben.
Mindezek után Kispest polgármestere megnyitotta a bált, majd a nemzetközi hírű Botafogo Táncegyüttes adott showműsort. A hajnalig tartó táncos jókedvről a Deme Trió gondoskodott.