Megújuló energia és munkahelyteremtés

Írta:  2011.11.25.
A megújuló energiaforrásokra épülő munkahelyteremtésben látja a munkanélküliséggel sújtott területek felzárkóztatásának egyik legnagyobb lehetőségét Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke.

Jávor szerint a zöldenergia a jövő
A pestszentlőrinci LMP Köz-Pontban megtartott klubesten Jávor Benedek kötetlen beszélgetésre várta az érdeklődőket. A téma a zöld munkahelyek létesítése, a megújuló energiaforrások hasznosítása volt.
– Az energetikai rendszer decentralizálásával munkahelyeket hozhatunk létre – mondta a képviselő. – A megújuló energiaforrásokra épülő, kis léptékű energiahálózat középtávon teremt munkahelyeket, amelyek a zömében hátrányos helyzetű emberek által lakott régiókba is telepíthetők.
A politikus szerint a munkahelyteremtés mellett a megújuló energiaforrások pozitív környezeti hatása is nyilvánvaló. Ugyanakkor a helyi kis- és középvállalkozók számára is lehetőségeket kínál egy ilyen beruházás, mert a megvalósításába nem kell külföldi multinacionális cégeket bevonni.
Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy a zöld munkahelyek teremtése magával kell hogy hozza az ehhez szükséges oktatási, képzési programok beindítását is, ami szintén segíti a felzárkóztatást, továbbá rámutatott annak fontosságára, hogy Magyarország mielőbb csatlakozzon a zöld energia piacához.
– Akik most jó pozícióra tesznek szert a zöldenergia-piacon, tíz–húsz év múlva azok fognak ott uralkodni – tette hozzá.
A képviselő szerint van keresnivalónk ezen a területen, de az elsődleges cél az, hogy a megújuló energiaforrások Magyarországon biztosítsák a mindennapi szükségletet. Pluszhozadék lehet az, hogy a környezetbarát energiatermeléshez szükséges újfajta technikai tudás a gazdaság más szektoraiban is hasznosítható. Egyelőre azonban nagy akadály az, hogy a megújuló energiával kapcsolatos technológiák engedélyezése bonyolult, túlszabályozott.

Tekintse meg a beszélgetésről készült videót!